Indrumar avalanse - Cautarea si degajarea din avalansa

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Martorii avalansei trebuie sa urmareasca si sa-si memoreze: de unde a fost luata victima initial, cum s-a comportat in avalansa (s-a degajat de rucsac, de schiuri, a inotat?), unde a disparut ultima data. In acest fel, in 13 martie 1980 a fost salvat salvamontistul sibian Gimi Meltzer. Cu doua zile mai inainte, doi alpinisti din Zarnesti, aproape de varful Moasa au hotarat "s-o taie" spre Saua Sur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indrumar avalanse - Cautarea si degajarea din avalansa

Martorii avalansei trebuie sa urmareasca si sa-si memoreze: de unde a fost luata victima initial, cum s-a comportat in avalansa (s-a degajat de rucsac, de schiuri, a inotat?), unde a disparut ultima data. In acest fel, in 13 martie 1980 a fost salvat salvamontistul sibian Gimi Meltzer. Cu doua zile mai inainte, doi alpinisti din Zarnesti, aproape de varful Moasa au hotarat "s-o taie" spre Saua Suru. Zapada li s-a parut tare dar...n-au studiat straturile.

Era tare numai o crusta. Avalansa pe care au declansat-o a fost uriasa si l-a omorat pe Gigi Pascu. Dupa ce a fost gasit, in timpul transportului cadavrului, a mai pornit/a fost declansata de grup o avalansa, pe un valcel din padure! !, care i-a fost fatala salvamontistului sibian Robert Ungureanu, "culcat" si strivit de greutatea zapezii. Gimi, a reusit sa stea in picioare. Zapada i-a cuprins rapid genunchii, soldurile, umerii, capul. A ridicat mana in sus! Dan Vasilescu, unul dintre cei din apropiere, a memorat locul, i-a gasit-o rapid si Gimi l-a strans de mana in semn de "multumesc", inca inainte de a-i fi degajat si capul.

Asadar cei ingropati partial trebuie degajati rapid, cel putin capul (cu grija, sa nu-l miscam, fiind posibila existenta unei fracturi de coloana cervicala!), dar de dorit si toracele. Se face rapid si atent examinarea starii celui in cauza (a se vedea cap.VII/2) si se incepe concomitent sau apoi, cautarea celorlalti. Se asculta daca nu se aud gemete, strigate de sub zapada. Este recomandabil a se plasa intr-un loc relativ sigur un observator, care sa dea alarma daca porneste de sus o noua avalansa.

Cautarea se face mai intai in apropierea obiectelor ramase la suprafata, pe linia directiei lor (mai sus si mai jos). Sansele de oprire (gasire) a victimei sunt mai ridicate la racordul pantelor (unde se termina panta mai abrupta si incepe zona mai lina, sau in adanciturile terenului: denivelari, trepte, gropi, valcele, (dar acestea nu sunt acum vizibile) Victima poate fi gasita si in frontul/varful avalansei - dusa de "primul val" - cum s-a intamplat in Valea Sambata din Muntii Fagarasului in 1975 cu unul din cei doi tineri germani din Rostock si cu Calin T. la Balea in 29 martie 1997.

Pe Gh. Petrut, inginer electronist la releul TV de pe varful Curcubata Mare - care in martie 1988 a declansat o avalansa rupand cu schiurile cornisa din motive de ceata, l-am gasit dupa o cautare de doua zile, la a doua "trecere" cu sondele, la racordul pantelor, in apropierea /mai jos de schiul ramas la suprafata (unul ii era pe picior si betele in maini. Capul ii era cam la 1,20 m de suprafata zapezii).

Martorii avalansei trebuie sa dispuna de cele necesare cautarii (sondarii). Clasic, cautarea se facea cu betele de schi eliberate de rondele, cu atentie de a nu...perfora victima, sau mai bine cu batul intors invers. Salvatorii vin cu sonde speciale de avalansa (tije metalice de 2-3 m. (nu "pari", "tzepuse", "prajini"- cum au aparut traduse in unele filme! ). Dar nu doar salvatorii, ci si cei care abordeaza zone de risc, ar trebui sa aiba fiecare sonda, emitator- receptor si lopata (a se vedea mai jos).

1.2 Sondarea sumara, rapida ("bruta". Aceasta e indicata pentru inceput, in zona cea mai probabila, cu distanta de 50 cm. intre punctele de sondare sau 2-3 puncte/m2, la adancimea de 2 m. Cautatorii se aliniaza umar la umar. La comanda "sondati", introduc toti sondele intre varful bocancilor, apoi, tot la comanda, fac un "pas inainte" si repeta ciclul. Eficienta: pentru 20 de oameni sunt necesare 4 ore pentru un hectar.

Cautatorii se pot alinia si la distamta "mana la umar" (o mana intinsa la umarul vecinului) si fiecare, la comanda, face cate doua sondari la 50 cm orizontal: "stanga, dreapta" apoi "pas inainte" pentru cei 50 cm. vertical. O metoda mai recenta (N & A martie 2003), recomanda ca, inainte de a pasi, sondele sa fie tinute oblic, prin sprijinirea lor pe umarul drept al fiecaruia din sirul "sondorilor". Cel care supravegheaza si da comenzile, poate controla/dirija mai bine alinierea /paralelismul sondelor. Varful sondelor ramanand fixate pe/in zapada, prin pasire, ele devin verticale, pozitia de sondare la comanda urmatoare.

1.3 Sondarea minutioasa - zisa si "fina" - se face cand victima nu e gasita prin sondarea sumara, sau cand au sosit mai multe ajutoare si mai ales cand a trecut mult timp de la producerea avalansei si nu se mai spera gasirea in viata a victimelor.
Sondarea se face la 25-30 cm. intre punctele de sondare (medie 13 puncte/m2) la adancimea de 2-3 m. Fiecare cautator va face la fiecare pas trei sondaje, tot la comenzile unuia: cate un sondaj la varful fiecarui bocanc si unul la mijloc, ca ma sus. Comenzile sunt: "stanga, mijloc, dreapta, pas inainte."

Eficienta: 20 de oameni cerceteaza 1 ha in 20 de ore! Sondele trebuie introduse strict vertical, altfel se trece pe langa victima, mai ales cand aceasta e situata mai adanc, cum se pare ca s-a intamplat cand l-am cautat pe cel amintit mai sus. (prima sondare in zona cea mai probabila, o facusera colegii victimei si militari, inainte de sosirea noastra, a salvamontistilor).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.