Indoirea luminii de Nichita Stanescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.82

nivel: Liceu

La a doua încercare (tot neizbutită) de a încorda lumina, “arcul ei destins deodată / mă azvârli în sus”. Clătoria astrală e o întoarcere spre zorii universului, spre începuturi, spre maternitatea lumilor. Lumina nu mai are taine; de acolo de sus se vede totul limpede, cum “lumina taie haosul și-l umple / cu chipuri, cu imagini, cu semințe, / pe care-n trecere le-a smuls / din co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indoirea luminii de Nichita Stanescu

La a doua încercare (tot neizbutită) de a încorda lumina, “arcul ei destins deodată / mă azvârli în sus”. Clătoria astrală e o întoarcere spre zorii universului, spre începuturi, spre maternitatea lumilor. Lumina nu mai are taine; de acolo de sus se vede totul limpede, cum “lumina taie haosul și-l umple / cu chipuri, cu imagini, cu semințe, / pe care-n trecere le-a smuls / din coaja-albastră-a globului”. Tema aratului și a semințelor e tratată pe larg în A unsprezecea elegie, unde aflăm că “noi suntem semințele”.

Timpul curge înapoi, spre începutul lumii: “Adolescența iată-mi-o-napoi”, “și iată-mi prietenii uitați și-ntâia mea iubire / și anul șapte-al vieții mele regăsit, / și primul da și primul nu / și prima mea uimire”.

Se spune că astfel de experiențe pot fi reale (nu doar virtuale sau poetice. O experiență asumată conștient, care te transformă definitiv și îți dă puterea să descoperi legi obiective; legi cu ajutorul cărora Marele Creator a făurit Universul, într-o zi îl va distruge și-ntr-o altă zi îl va făuri din nou, la infinit. Și-atunci “adăugam aer aerului, verde – frunzelor, / dragoste – inimilor, cer – ierbii, / dar mai cu seamă încă o prezență / prezentului”. Precum Marele Creator.

Brusc, nu mai avem nevoie de trecut, nu mai avem nevoie de viitor, căci “te iubesc, strigam, prezent al vieții mele”. Devenim locatari fideli ai acestei zone temporale și susținători ai demersului socratic: cine sunt eu?

Elaborarea acestui poem ar fi putut sta la baza unui proiect mai vast, de factură cosmogonică, materializat ulterior în voluŹmul 11 Elegii, deși Nichita mărturisește că ideea acestei construcții poetice datează din timpul studenției.

Nici acest lucru nu ar fi de mirare, dacă ținem cont de dexteritatea poetului de a-și elabora poemele în memorie, astfel încât “se creează un decalaj temporal uneori foarte mare între revelația primordială și expresia ei definitivă, între momentul conceperii și apariția în volum a poemului” (Alexandru Condeescu, Secvențial biologic, în Album, 1984, p. 22).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.