Individul uman si actiunea sociala

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Prietenia este specific umana,fapt semnalat de Aristotel,care spunea ca "Nimeni nu poate trai fara prieteni,chiar daca stapaneste toate bunurile lumii". Un asemenea mod de a gandi prietenia pune in lumina nu numai caracterul specific uman ci si natura ei sociala,exprimand un anume tip de relatii sociale,in centrul carora se afla omul. Masura in care omul se angajeaza, ca fiind social, in acest com[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Individul uman si actiunea sociala

Prietenia este specific umana,fapt semnalat de Aristotel,care spunea ca "Nimeni nu poate trai fara prieteni,chiar daca stapaneste toate bunurile lumii". Un asemenea mod de a gandi prietenia pune in lumina nu numai caracterul specific uman ci si natura ei sociala,exprimand un anume tip de relatii sociale,in centrul carora se afla omul. Masura in care omul se angajeaza, ca fiind social, in acest complex sistem de relatii, continutul lor constituie, in acelasi timp, un criteriu de apreciere a valorii sale sociale.

In acest sens trebuie sa intelegem adevarata semnificatie a proverbului : "Spune-mi cu cine esti prieten, ca sa-ti spun cine esti". In cadrul tezaurului de gandire si intelepciune care a fost gandirea filozofica a Greciei antice gasim explicit formulata teza potrivit careia prietenia reprezinta un important criteriu de apreciere a valorii sociale a omului. Tot in Antichitate a aparut si primul imn al prieteniei. Este vorba de prietenia dintre Ahile si Patrocle, eroii Iliadei, cunoscuta capodopera a lui Homer. Cand Patrocle moare in lupta, ucis de Agamemnon, Ahile il plange sincer, cu o sfasietoare durere.

In aceste momente de dramatice zbuciumari sufletesti, adresandu-se mamei sale zeita Thetis el marturiseate ca si-a iubit prietenul ca pe sine insusi. Prietenia este, de asemenea o forma de manifestare a cunostintei de sine, a capacitatii fiintei umane de a se raporta pe sine la altii. Intr-adevar, omul are nevoie sa se vada pe sine si "din afara", ca intr-o oglinda, dar nu inselatoare. Prietenia adevarata, se bazeaza pe incredere reciproca si spirit de sacrificiu, caracterizeaza printr-o puternica incarcatura morala de cinste, devotament, respectarea cuvantului dat ceea ce o face sa fie nu numai generatoare de fapte marete, ci si de un optimism reconfortant, luminos, specific uman.

Participarea colectivitatilor si indivizilor la actiunea sociala este si in socialism o necesitate obiectiva,dar ea are ca motivatie fundamentala si ca scop suprem satisfacerea trebuintelor materiale si spirituale ale membrilor societatii, creearea conditiilor de manifestare libera si creatoare a acestora. Se realizeaza astfel o apropiere tot mai mare intre motivatiile de ordin general ale actiunii sociale si cele colective,de grup si individuale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.