Individ si grup - performanta si influenta sociala

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In studiul lui Sherif subiectii erau efectiv in intuneric, mediul experimentului era ambiguu, deci ei s-au orientat spre ceilalti, fiind nesiguri in legatura cu propriile judecati (estimari). In acest caz, ceilalti sunt utilizati ca o sursa valoroasa de informatii. Orientandu-se spre ceilalti, persoanele incearca sa dezambiguizeze situatiile ambigue cu care se confrunta. Astfel, se negociaza o int[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Individ si grup - performanta si influenta sociala

In studiul lui Sherif subiectii erau efectiv in intuneric, mediul experimentului era ambiguu, deci ei s-au orientat spre ceilalti, fiind nesiguri in legatura cu propriile judecati (estimari). In acest caz, ceilalti sunt utilizati ca o sursa valoroasa de informatii. Orientandu-se spre ceilalti, persoanele incearca sa dezambiguizeze situatiile ambigue cu care se confrunta. Astfel, se negociaza o interpretare colectiva a realitatii nestructurate.

In experimentul lui Asch, sarcinile experimentale sunt simple, subiectii vad cu proprii lor ochi faptul ca liniile sunt inegale. Multi dintre subiectii care nu s-au conformat grupului spuneau ca se simt ciudat, sunt suspiciosi, iar cei care s-au conformat sustin ca desi au impartasit opinia majoritatii nu sunt convinsi de corectitudinea acesteia. Cei 60% de subiecti care s-au conformat cel putin o data au fost insa influentati de mecanisme diferite in raspunsul pe care l-au dat:

unii au ajuns efectiv sa vada linia gresita ca fiind corecta, asa cum sustineau restul membrilor grupului (distorsiune perceptiva), altii au vazut corect, dar se indoiau de propria lor judecata si au decis ca e mai bine sa aiba mai multa incredere in opinia majoritatii (distorsiune de judecata), in timp ce o a treia categorie a preferat sa se conformeze doar la nivelul actiunii, constienti fiind ca dau raspunsul gresit (distorsiune a actiunii).

Se desprind asadar doua tipuri de influenta: influenta informationala si influenta normativa. Influenta informationala apare atunci cand oamenii se conformeaza deoarece doresc sa ofere raspunsuri corecte si spera ca raspunsul cu cel mai inalt grad de acord social este cel corect. In acest caz, cauza conformismului este data de un conflict informational, care duce la o distorsiune a judecatii (care distorsiune reprezinta mecanismul de producere a influentei informationale). Influenta normativa se refera la faptul ca persoanele se conformeaza deoarece se tem de consecintele negative pe care le-ar putea avea devianta lor de la grup. Ea este data de un conflict motivational care duce la distorsiunea actiunii - mecanismul de producere a influentei normative.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.