Indicatorii stocurilor de marfuri

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.20

nivel: Facultate

Indicatorii absoluti, oricat de complet ar reda situatia stocurilor la un moment dat sau in cursul unei perioade, nu pot sugera aprecieri asupra caracterului normal sau anormal al stocurilor, nu pot exprima marimea lor in raport cu volumul circulatiei marfurilor.
Indicatorii relativi raspund tocmai acestor cerinte. Ei sunt rezultatul unor raporturi dintre mai multi indicatori absoluti si se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indicatorii stocurilor de marfuri

Indicatorii absoluti, oricat de complet ar reda situatia stocurilor la un moment dat sau in cursul unei perioade, nu pot sugera aprecieri asupra caracterului normal sau anormal al stocurilor, nu pot exprima marimea lor in raport cu volumul circulatiei marfurilor.
Indicatorii relativi raspund tocmai acestor cerinte. Ei sunt rezultatul unor raporturi dintre mai multi indicatori absoluti si se pot referi la stocul existent intr-un anumit moment sau la stocurile medii ale unei perioade.

In acest mod, se pot calcula indicatori relativi ai stocurilor:
a)operand cu informatii referitoare la un singur moment; rezulta indicatori relativi ai stocurilor de moment (rata stocului, stocul in zile rulaj);
b)operand cu marimi medii (stocul mediu al unei perioade) pentru a obtine mai multi indicatori relativi: rata stocului mediu, stocul mediu-zile rulaj, viteza de circulatie a marfurilor, numarul de rotatii ale stocului).

Rata stocului (Rs) este un indicator relativ prin care se surprinde raportul intre stocul existent la un moment dat si desfacerea din intervalul de timp urmator momentului comensurarii stocului. Pe langa marimea raportului mentionat acest indicator reflecta si functia stocului de asigurare a activelor economice.

Cand Rs = 0 firma nu dispune de stocuri, nu poate asigura continuitatea vanzarilor. Daca Rs = 1, marimea stocului din momentul "i" este egala cu marimea desfacerilor din perioadele viitoare acelui moment. Pentru o perioada viitoare de o zi, o luna si chiar un trimestru existenta unei asemenea marimi a ratei stocului (Rs = 1) este normala si cel mult acceptabila (pentru unele marfuri).

Daca insa Rs > 1, firma se afla intr-o situatie delicata. Un stoc curent mai mare decat desfacerea semestriala, anuala indica o excesiva stationare a marfurilor, o blocare a spatiilor si a resurselor financiare, o sporire a cheltuielilor de intretinere, precum si a celor cu dobanzile.

La o rata a stocului exprimata in procente rationamentele anterioare raman valabile. In loc de 1 va fi 100 %, in loc de 0,3 - 30 %.In general, pentru stocurile curente se urmareste o rata a stocului cat mai scazuta. Marimea optima va depinde de intensitatea influentei unuia sau altuia dintre factorii care restrictioneaza constituirea si dinamica stocurilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.