Indicatorii procesului de analiza economica-financiara

1x punct

categorie: Finante-banci

nota: 9.85

nivel: Facultate

Metoda analizei cantitative are alt obiectiv si acela de a cuantifica influentele elementelor sau factorilor care determina fenomenul analizat.
Metode ale analizei calitative :
1)Comparatia : in practica, se utilizeaza mai multe tipuri de comparatie :
a)Comparatia in timp, adica intre rezultatele perioadei raportate si rezultatele pe o perioada sau mai multe anterioare peri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indicatorii procesului de analiza economica-financiara

Metoda analizei cantitative are alt obiectiv si acela de a cuantifica influentele elementelor sau factorilor care determina fenomenul analizat.
Metode ale analizei calitative :
1)Comparatia : in practica, se utilizeaza mai multe tipuri de comparatie :
a)Comparatia in timp, adica intre rezultatele perioadei raportate si rezultatele pe o perioada sau mai multe anterioare perioadei respective.
b)Comparatii in spatiu care pot fi efectuate intre rezultatele unei verigi organizatorice ale firmei respective.

c)Comparatiile mixte ( combinatia intre a) si b) ).
d)Comparatii in functie de un criteriu prestabilit : e vorba de plan, de norme, de standarde.
2)Diviziunea si descompunerea rezultatelor, poate fi de mai multe feluri :

a)Divizunea dupa timpul de formare a rezultatelor care permite evidentierea abaterilor de la tendinta generala de desfasurare a rezultatului in timp.
b)Divizunea rezultatelor dupa locul de formare.
c)Descompunerea pe parti sau pe elemente componente. Permite localizarea rezultatelor favorabile sau nefavorabile.

3)Gruparea : colectivitatea studiata este despartita in grupe omogene de unitati dupa variatia uneia sau mai multor caracteristici.
4)Generalizarea sau evaluarea rezultatelor : prin aceasta metoda, sunt reunite intr-un ansamblu coerent concluziile reiesite din studiul cauzal-factorial al fenomenelor.

II.Metodele analizei cantitative :
1) Metoda substituirilor in lant. Se utilizeaza in cazul relatiilor de tip determinism care imbraca forma matematica a produsului sau a raportului intre factori.
Principiile de lucru ale acestei metode sunt :
a)asezarea factorilor in relatiile de cauzalitate se face in ordinea conditionariilor lor economice adica intai factorul cantitativ apoi factorul structural si ultimul substituit, factorul calitativ.
b)substituirile se fac pornind de la factori cu actiune directa continuandu-se apoi cu cei cu actiune indirecta.

c) un factor substituit se mentine ca valoare in operatiunile ulterioare.
d)Principiu subsidiar. Cand in cadrul raportului avem factori de acelasi nivel, substituirea incepe cu cel de la numitor.
2)Metoda balantiera, este utilizata cand intre elementele fenomenului studiat exista relatii de tip determinism de natura sumei.
3)Metoda corelatiei, se utilizeaza in cazul relatiilor de tip stocastic ( intamplator ) intre elementele componente ale fenomenului studiat.

4)Metoda calcului matricial, este utilizata in cazul relatiilor de produs sau de raport intre rezultatul economic cercetat si factorii sai de influenta.
5)Cercetarile operationale care sunt utilizate in cazul cand intervine in sistemul organizational un complex de factori sau atunci cand sunt utilizate metode stiintifice cu ajutorul carora este scoasa in evidenta interdependenta dinte elemente si factori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.