Indicatorii ocuparii fortei de munca

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

La 1 mai 2006, Grecia si-a deschis piata muncii pentru toti cetatenii UE care au aderat la Uniune in 2004. Cu toate acestea, Grecia a aplicat o perioada de tranzitie de doi ani inainte de a acorda accesul la piata muncii cetatenilor romani si bulgari in urma aderarii acestor doua tari la 1 ianuarie 2007. In 2007, o noua legislatie a fost introdusa, avandu-se in vedere simplificarea sistemului de a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indicatorii ocuparii fortei de munca

La 1 mai 2006, Grecia si-a deschis piata muncii pentru toti cetatenii UE care au aderat la Uniune in 2004. Cu toate acestea, Grecia a aplicat o perioada de tranzitie de doi ani inainte de a acorda accesul la piata muncii cetatenilor romani si bulgari in urma aderarii acestor doua tari la 1 ianuarie 2007. In 2007, o noua legislatie a fost introdusa, avandu-se in vedere simplificarea sistemului de acordare a permiselor de sedere, imbunatatirea integrarii si facilitarea regularizarii. Legea din 2005 oferea sansa regularizarii pentru doua categorii.

Primii erau fostii imigranti legali, al caror statut expirase (aproximativ 50 000 de aplicanti an 2006), iar cea de-a doua categorie era reprezentata de cei care platisera contributii sociale pentru 150-200 de zile lucratoare in anul precedent (alti 95 000 de aplicanti in 2006). Pentru ca legea din 2005 necesita demonstrarea acestor contributii, participarea a fost mai scazuta decat se preconizase, iar noua lege din 2007 a inlesnit indeplinirea acestor cerinte. Imigrantii care nu pot demonstra numarul minim necesar de zile lucrate pot acum plati pentru pina la o cincime din diferenta.

Pentru unele ocupatii, numarul necesar de zile lucrate a fost redus la jumatate. De asemenea, emigrantii fara acte care au urmat scoli publice primare sau generale sau au urmat cursurile unei universitati au fost declarati calificati pentru regularizare. In aceste conditii, numarul celor care au aplicat pentru regularizare a crescut cu 20 000. Principalii beneficiari ai acestui program au fost cetatenii albanezi, bulgari si romani.

O alta masura importanta se refera la simplificarea procedurilor de obtinere a permiselor. Permisul de sedere si cel de munca sunt acum reunite intr-un singur permis de sedere ce permite accesul la piata muncii. Legea din 2007 a inlesnit de asemenea procedurile de reinnoire a permisului de sedere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.