Indicatorii dezvoltarii regionale

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Un sistem integrat de indicatori care sa indeplineasca aceste necesitati este dificil de construit, astfel incat sa asigure conditiile de completitudine si compatibilitate a informatiilor. Dimensiunile economice, sociale si ecologice ale dezvoltarii durabile pot fi surprinse prin indicatori ce caracterizeaza aceste problematici, la nivel local, regional si global, dar si prin indicatori de legatur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indicatorii dezvoltarii regionale

Un sistem integrat de indicatori care sa indeplineasca aceste necesitati este dificil de construit, astfel incat sa asigure conditiile de completitudine si compatibilitate a informatiilor. Dimensiunile economice, sociale si ecologice ale dezvoltarii durabile pot fi surprinse prin indicatori ce caracterizeaza aceste problematici, la nivel local, regional si global, dar si prin indicatori de legatura, de relatie intre aceste domenii, indicatori despre care putem spune ca se afla la granita dintre indicatorii celor trei tipuri de capital (figura 3.1).

In deceniile trecute, dezvoltarea economica punea accentul aproape exclusiv pe cresterea economica (masurata prin nivelul si dinamica Produsului Intern Brut). Cu toate acestea, dupa perioade lungi de crestere relativ sustinuta s-a observat, la inceputul anilor '70, in toate tarile dezvoltate, ca factorii care influenteaza nivelul de trai (saracia, rata somajului) s-au imbunatatit foarte putin sau chiar deloc. Acest lucru a dus la conturarea ideii ca, de fapt, cresterea economica este o conditie esentiala a dezvoltarii economice, dar constituie doar un aspect al acesteia din urma.

Cresterea economica se inseamna acumulari si schimbari cantitative in economie, in termeni de output, venituri, consum, acumulare, investitii. Dezvoltarea economica, privita ca o crestere economica moderna, reprezinta un proces de schimbari cantitative si calitative, proces care implica modificari in structura economiei, adica schimbari in tehnologie, comportament, organizare si sistem institutional. Dezvoltarea economica, include, pe langa aspectele legate de cresterea economica, si alte aspecte: imbunatatirea simtitoare a conditiilor de viata, o distributie a veniturilor cat mai echitabila, existenta unui mediu cat mai sanatos.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.