Indicatorii dezvoltarii regionale

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In deceniile trecute, dezvoltarea economica punea accentul aproape exclusiv pe cresterea economica (masurata prin nivelul si dinamica Produsului Intern Brut). Cu toate acestea, dupa perioade lungi de crestere relativ sustinuta s-a observat, la inceputul anilor '70, in toate tarile dezvoltate, ca factorii care influenteaza nivelul de trai (saracia, rata somajului) s-au imbunatatit foarte putin sau [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indicatorii dezvoltarii regionale

In deceniile trecute, dezvoltarea economica punea accentul aproape exclusiv pe cresterea economica (masurata prin nivelul si dinamica Produsului Intern Brut). Cu toate acestea, dupa perioade lungi de crestere relativ sustinuta s-a observat, la inceputul anilor '70, in toate tarile dezvoltate, ca factorii care influenteaza nivelul de trai (saracia, rata somajului) s-au imbunatatit foarte putin sau chiar deloc.

Acest lucru a dus la conturarea ideii ca, de fapt, cresterea economica este o conditie esentiala a dezvoltarii economice, dar constituie doar un aspect al acesteia din urma.
Cresterea economica se inseamna acumulari si schimbari cantitative in economie, in termeni de output, venituri, consum, acumulare, investitii.
Dezvoltarea economica, privita ca o crestere economica moderna, reprezinta un proces de schimbari cantitative si calitative, proces care implica modificari in structura economiei, adica schimbari in tehnologie, comportament, organizare si sistem institutional.

Dezvoltarea economica, include, pe langa aspectele legate de cresterea economica, si alte aspecte: imbunatatirea simtitoare a conditiilor de viata, o distributie a veniturilor cat mai echitabila, existenta unui mediu cat mai sanatos. Asadar, dezvoltarea economica este un concept mult mai larg decat cresterea economica. Pentru majoritatea tarilor in curs de dezvoltare, mai ales pentru cele cu nivel scazut al PIB/locuitor, nu este posibila realizarea unei dezvoltari umane reale, fara o dezvoltare economica; iar dezvoltarea economica nu poate fi atinsa fara cresterea economica.

Astfel, in tarile in curs de dezvoltare, nivelul veniturilor este prea scazut pentru a genera resursele necesare cresterii sustinute a economiei si a asigura un standard minim acceptabil de trai.
Dezvoltarea economica este o conditie necesara, dar si un rezultat al cresterii economice. Dezvoltarea este prioritara cresterii economice, in sensul ca aceasta din urma nu poate continua pe termen lung fara inovatie tehnologica si fara schimbari structurale, posibile doar intr-o tara dezvoltata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.