Indicatori si indici ai tendintei centrale - statistica

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.70

nivel: Facultate

Definitia data mediei aritmetice este adevarata numai daca valorile individuale inregistrate sunt numerice. Marimea calculata a mediei este unica; o serie nu poseda mai multe medii aritmetice distincte. Suma diferentelor dintre toate valorilor individuale inregistrate si media lor aritmetica este nula. Media armonica, ca masura a tendintei centrale intr-un ansamblu de observatii cantitative, se de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indicatori si indici ai tendintei centrale - statistica

Definitia data mediei aritmetice este adevarata numai daca valorile individuale inregistrate sunt numerice. Marimea calculata a mediei este unica; o serie nu poseda mai multe medii aritmetice distincte. Suma diferentelor dintre toate valorilor individuale inregistrate si media lor aritmetica este nula. Media armonica, ca masura a tendintei centrale intr-un ansamblu de observatii cantitative, se defineste ca valoare inversa a mediei aritmetice a inverselor valorilor individuale inregistrate. Aplicarea mediei armonice pentru exprimarea numerica a tendintei centrale are sens numai daca este obiectiva insumarea inverselor valorilor individuale. Deci, relatia de calcul a mediei armonice simple este urmatoarea:

Media armonica este mai mica decat media aritmetica pentru aceleasi valori pozitive. In cazul in care intre doua variabile exista o relatie de inversa proportionalitate (y=) aceasta se pastreaza si intre mediile calculate pentru fiecare variabila. Media armonica este egala cu media aritmetica daca sunt calculate din aceleasi valori individuale sau daca se folosesc ponderi diferite si compuse. Media armonica se utilizeaza pentru exprimarea tendintei centrale in functie de scopul cercetarii si mai ales in functie de natura obiectiva dintre valorile variabilei numerice observate.

Media patratica () exprima tendinta centrala a valorilor numerice inregistrate pentru variabila observata daca are sens obiectiv insumarea patratelor valorice individuale. Ea reprezinta acea valoare a caracteristicii care daca ar inlocui fiecare individuala din serie suma patratelor termenilor seriei nu s-ar modifica. Deci,
Prin urmare media patratica se calculeaza dupa relatia urmatoare:
Cu toate ca media patratica se poate calcula atat din valori individuale pozitive, nule sau negative, ea nu are sens din punct de vedere economic decat daca se calculeaza din valori pozitive.

Valoarea mediei patratice este mai mare decat cea a mediei aritmetice atunci cand ele se calculeaza din aceleasi date. Media patratica se utilizeaza frecvent pentru a caracteriza tendinta centrala din ansamblul abaterilor valorilor individuale de la valoarea lor medie.
Spre deosebire de tipurile de medii prezentate anterior, care au la baza o relatie de aditivitate intre termenii unei serii statistice, media geometrica se calculeaza pe baza unei relatii obiective multiplicative intre termenii aceleiasi serii. Prin urmare, media geometrica () reprezinta acea valoare a caracteristicii observate care daca ar inlocui fiecare valoare individuala din serie produsul acestora nu s-ar modifica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.