Indicatori nominali reali

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Prin calcularea indicelui preturilor productiei industriale (IPPI) se are in vedere obtinerea unei imagini cat mai complete asupra majoritatii operatiilor de piata efectuate de ansamblul agentilor si totodata, reflectarea cat mai corecta a evolutiei proceselor inflationiste. Indicele preturilor productiei industriale masoara evolutia preturilor industriale livrate de producatorii interni in primu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indicatori nominali reali

Prin calcularea indicelui preturilor productiei industriale (IPPI) se are in vedere obtinerea unei imagini cat mai complete asupra majoritatii operatiilor de piata efectuate de ansamblul agentilor si totodata, reflectarea cat mai corecta a evolutiei proceselor inflationiste. Indicele preturilor productiei industriale masoara evolutia preturilor industriale livrate de producatorii interni in primul stadiu al comercializarii, potrivit nomenclatoarelor oficiale aflate in rigoare in momentul calculului.

Acesti indici sunt calculati la nivelul intregii productii industriale, care include atat productia destinata pietei interne cat si productia livrata la export. Preturile care sunt inregistrate pentru calculul indicelui sunt cele practicate in primul stadiu de vanzare, adica la iesirea pe poarta intreprinderii. In aceste preturi sunt incluse costurile de productie, profitul firmei producatoare si eventual alte taxe incluse de stat sau de administratia locala (aici nu se include TVA).

Pentru calcularea IPPI se stabilesc nomenclatoare de produs, unitati, sortimente si indicele propriu-zis se calculeaza prin agregari succesive conform Clasificarii Activitatii din Economia Nationala(CAEN): sortiment, produs, clasa de produse la nivelul intreprinderii, clasa, grupa, diviziune, industria in ansamblu. Mai trebuie mentionat faptul ca nomenclatorul de mai sus nu este unic pe tara, ci se realizeaza la nivelul fiecarui agent economic de catre statisticieni impreuna cu specialistii din intreprinderi.

Practic, calculul IPPI se face folosind indicele Laspeyres si, presupune urmatoarea metodologie:Un alt instrument de dimensionare a inflatiei il reprezinta deflatorul PIB. Deflatorul PIB este indicele implicit al preturilor produsului intern brut (PIB). Daca tinem cont de utilizarea finala, marimea PIB este egala cu diferenta dintre valoarea bunurilor finale si cea a bunurilor importate. In acest caz deflationarea porneste de la fiecare componenta Cj, si se calculeaza cate un indice de preturi de tip Paasche. Acest indice rezulta din raportul dintre Cj in preturi curente si indicele volumului fizic de tip Laspeyres.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.