Indicatori macroeconomici

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.57

nivel: Facultate

2.Principalii indicatori macroeconomice.
Principalii indicatori macroeconomici sunt:
1) produsul global brut (PGB);
2) produsul intern brut (P.I.B.);
3) produsul intern net (PIN);
4) produsul national brut (PNB);
5) produsul national net (PNN);
6) venitul national (VN).

3. EVOLUTIA SOCIAL-ECONOMICA A REPUBLICII MOLDOVA IN ANUL [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indicatori macroeconomici

2.Principalii indicatori macroeconomice.
Principalii indicatori macroeconomici sunt:
1) produsul global brut (PGB);
2) produsul intern brut (P.I.B.);
3) produsul intern net (PIN);
4) produsul national brut (PNB);
5) produsul national net (PNN);
6) venitul national (VN).

3. EVOLUTIA SOCIAL-ECONOMICA A REPUBLICII MOLDOVA IN ANUL 2009
Produsul intern brut in 9 luni ale anului 2009 a insumat 44,2 mild. lei, micsorindu-se fata de aceeasi perioada a anului 2008 cu 7,7% (in preturi comparabile). Descrestere semnificativa a fost inregistrata in constructii - cu 30,8%, industrie - cu 23,3%, transport si comunicatii - cu 14,8% si agricultura - cu 10,6%.

Diminuarea PIB-ului a fost conditionata, in general, de reducerea cererii externe la bunurile industriale produse in Moldova, micsorarea volumului remitentelor de peste hotarele tarii si asteptarile negative privind perspectivele dezvoltarii economice a tarii. Conform calculelor Ministerului Economiei, in total pe anul 2009 se estimeaza reducerea PIB cu 8% si o valoare nominala de 59,2 mild. lei.

Criza economico-financiara globala are efect direct asupra cererii agregate, care a pastrat tendinta de diminuare pe tot parcursul anului 2009. Aceasta a condus, prin urmare, la reducerea preturilor de consum. Astfel, rata inflatiei in luna decembrie 2009 a constituit 0,4% fata de decembrie 2008, inregistrind o diferenta de 6,9 puncte procentuale (p.p.) comparativ cu rata inflatiei inregistrata in aceeasi perioada a anului 2008. Aceasta situatie a fost conditionata, in general, de micsorarea preturilor la produsele alimentare in primele 8 luni ale anului 2009, unele produse importate si reducerea cererii interne.

Cursul de schimb al monedei nationale in anul 2009 a marcat o depreciere fata de dolarul SUA cu 18,3% in termeni nominali si fata de Euro - cu 19,6%. Principalii factori care au determinat modificarea cursului de schimb au fost fluctuatiile cererii de valuta straina, a intrarilor remitentelor de peste hotarele tarii, precum si fluctuatiile cursului dolarului SUA fata de alte valute pe pietele valutare internationale.

Evolutia comertului exterior in anul 2009 a fost semnificativ influentata de scaderea cererii externe si interne de marfuri, ca urmare a recesiunii economice pe plan mondial, inclusiv din tarile ce sint principali parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Comertul exterior a fost caracterizat de diminuarea nominala atit a exporturilor - cu 18,4%, cit si a importurilor - cu 33,1%. Exporturile de marfuri s-au cifrat la 1297,7 mil. dolari SUA, mai putin cu 293,5 mil. dolari comparativ cu anul 2008, iar importurile au insumat 3278,3 mil. dolari, mai putin cu 1620,5 mil. dolari, respectiv.

Evolutia indicatorilor comertului exterior in anul 2009 a creat premise pentru micsorarea soldului negativ al balantei comerciale cu 40,1% fata de cel inregistrat in anul 2008. Astfel, soldul negativ a constituit 1980,6 mil. dolari SUA. In structura soldului negativ al balantei comerciale predomina produsele minerale (35,5%), masini si aparate, echipamentele electrice si parti ale acestora (16,6%), produsele chimice (15,6%), materiale plastice, cauciuc si articole din acestea (8,1%), precum si metale comune si articole din metale comune (7,8%), aceste marfuri fiind destinate atit pentru consumul populatiei, cit si pentru aprovizionarea sectorului de afaceri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.