Indicatori de caracterizare ai pietelor de capital

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.73

nivel: Facultate

In general, dimensiunea pietei de capital (capitalizarea bursiera/PIB) se compara cu cea a pietei bancare (intermediere bancara/PIB) pentru a se pune in evidenta structura sistemului financiar. Atunci cand ponderea capitalizarii bursiere in PIB este mai mare decat ponderea intermedierii bancare in PIB, se spune ca sistemul financiar este determinat de piata de capital (market based). In cazul i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indicatori de caracterizare ai pietelor de capital

In general, dimensiunea pietei de capital (capitalizarea bursiera/PIB) se compara cu cea a pietei bancare (intermediere bancara/PIB) pentru a se pune in evidenta structura sistemului financiar. Atunci cand ponderea capitalizarii bursiere in PIB este mai mare decat ponderea intermedierii bancare in PIB, se spune ca sistemul financiar este determinat de piata de capital (market based). In cazul invers, sistemul financiar este considerat a fi determinat de piata bancara (bank based), respectiv finantarea economiei se realizeaza pe calea creditarii bancare si mai putin prin instrumentele pietei de capital.

O crestere in nivelul capitalizarii bursiere arata 3 situatii posibile: emisiunea de noi titluri, cresterea pretului sau conversia datoriilor companiilor in actiuni. Cresterea capitalizarii bursiere reprezinta un semnal bun pentru piata.
Lichiditatea pietei de capital (Van Horen, 2007) este demonstrata atunci cand pe o piata participantii pot executa prompt un volum mare de tranzactii fara un impact semnificativ asupra preturilor. Lichiditatea este o caracteristica importanta a pietei in functie de care investitorii isi pot fundamenta deciziile.

O piata cu lichiditate redusa genereaza mari rentabilitati ca urmare a volatilitatii preturilor, ceea ce implica riscuri sporite. Lichiditatea pietei variaza de-a lungul timpului, fiind o caracteristica impredictibila.
Sunt importante anumite aspecte lichiditatii pietei de capital, precum:
- abilitatea de a tranzactiona imediat la un pret obisnuit, comun
- abilitatea de a vinde/cumpara un activ in acelasi timp si la acelasi pret

- abilitatea de a tranzactiona o anumita cantitate dintr-un activ fara influentarea pretului sau cu o influenta minima.
Pentru cuantificarea lichiditatii se poate utiliza ca indicator adancimea pietei (market depth) care reprezinta numarul de actiuni ce pot fi vandute/cumparate fara a determina o modificare apreciabila in pretul titlurilor. Indicatorul se calculeaza ca procent al acestor titluri, fara impact asupra pretului, in total numar de titluri tranzactionate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.