Indicatiile nozografice ale psihoterapiei prin interventie paradoxala

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Facultate

Cand familia ca sistem are tendinta de a continua si perpetua la nesfarsit aceleasi scheme de comportament in ciuda tuturor tipurilor de intrerventii.in sistemele familiale in care copiii sau adolescentii au un comportament menit sa duca la dezbinarea parintilor. fn sistemele familiale unde se utilizeaza frecvent comunicari bazate pe descalificare (Weeks si L'Abate, 1982). Aceiasi autori consider[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indicatiile nozografice ale psihoterapiei prin interventie paradoxala

Cand familia ca sistem are tendinta de a continua si perpetua la nesfarsit aceleasi scheme de comportament in ciuda tuturor tipurilor de intrerventii.in sistemele familiale in care copiii sau adolescentii au un comportament menit sa duca la dezbinarea parintilor. fn sistemele familiale unde se utilizeaza frecvent comunicari bazate pe descalificare (Weeks si L'Abate, 1982). Aceiasi autori considera ca, desi psihoterapia prin interventie paradoxala este utila intr-o mul-titudine de situatii, ea este totusi contraindicata in urmatoarele cazuri:

fn situatia in care pacientul nu este implicat activ in procesul terapeutic (subiecti adusi cu forta la psihoterapie de instante judecatoresti sau de familie).Sociopatii, care adesea au tendinta de a modifica sarcina terapeutica in folosul lor, potrivit propriilor nevoi.Paranoizii, care pot sesiza "pacaleala" ascunsa in interventia terapeutica, fapt ce-i determina sa devina suspiciosi si prudenti. Pacienti cu comportament destructiv-suicidar sau homicidar. E de la sine inteles ca terapeutul nu va prescrie comportamentul suicidar.

Totusi, comportamente de acest tip au fost tratate prin interventii de tip paradoxal de catre Farretly(FarrellysiBrandsm a, 1974), care a provocat la acesti pacienti un raspuns afectiv puternic (furie), criticandu-le metodele alese pentru sinucidere si facand sugestii absurde in legatura cu modul cel mai potrivit de a se sinucide.
Noi sustinem in continuare ideea ca utilizarea acestui gen de interventie la suicideri este riscanta si este mai indicat sa fie evitata. Rohrbaughs.a. (1977) a aratat ca interventia prin paradox este nepotrivita in situatii de criza si instabilitate.

Problemele de tipul decom-pensarilor acute, reactiilor de doliu, de pierAZderea situatiei profesionale nu trebuie abordate prin metode bazate pe paradox. F i s h e r s.a. (1981) au identificat 4 modele familiale in cazul carora interventia prin paradox este contraindicata:
1. La familiile haotice, cu structuri vag conturate, care nu prezinta o problema clara sau un com-portament psihopatologic care se repeta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.