India mongolilor

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.96

nivel: Gimnaziu

Creand o cultura splendida, opulenta, Moghulii au unit aproape tot subcontinentul indian sub conducerea lor. Chiar in declin, prestigiul lor i-a plasat in centrul opozitiei fata de noii stapani ai Indiei - englezii.

In 1398, imparatul mongol Timur a patruns in India si a devastat Delhi. Apoi, a mers mai departe, dar, dupa invazia sa, sultanii din Delhi nu au redobandit autoritatea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: India mongolilor

Creand o cultura splendida, opulenta, Moghulii au unit aproape tot subcontinentul indian sub conducerea lor. Chiar in declin, prestigiul lor i-a plasat in centrul opozitiei fata de noii stapani ai Indiei - englezii.

In 1398, imparatul mongol Timur a patruns in India si a devastat Delhi. Apoi, a mers mai departe, dar, dupa invazia sa, sultanii din Delhi nu au redobandit autoritatea asupra nordului Indiei. Nu a existat nici un mare imperiu in subcontinentui indian, pana cand un urmas al lui Timur, Babur, a fondat dinastia Moghul.

Primul imparat
Dupa o copilarie plina de pericole, Babur s-a proclamat conducatorul Kabul-ului in Afganistan. Tarat in mijiocul conflictelor unei Indii dezbinate, acesta l-a infrant pe sultanul din Delhi la Panipat (1526), iar in urmatorii patru ani a continuat sa cucereasca nordul Indiei, ajungand pana la Bihar, in est. Desi mongol, ("Moghul" este echivalentul persan al cuvantului "mongol"), Babur avea o cultura turca si persana, scriind memorii si contribuind la imbogatirea traditiilor indiene, prin preocuparile sale pentru poezia persana si gradinarit.

Imperiul lui Babur nu avea radacini adanci in India, iar dupa moartea sa, a reusit sa scape de autoritatea extravagantului sau fiu Humayun (1530-56). Pana in 1542, Humayun era pe punctul de a se exila in Persia si singurul sau fiu, viitorul imparat Akbar, s-a nascut in timpul acestei calatorii. In mod remarcabil, Humayun a reusit sa-si recupereze tronul cu putin timp inainte de a muri, iar Akbar l-a urmat la tron, fara ca cineva sa i se opuna.

Domnia lui Akbar
Cel mai celebru dintre toti Moghulii, Akbar (1556-1605), a fost un mare cuceritor si sustinator al picturii in miniatura si a altor arte care au inflorit in aceasta perioada. Armatele sale au ocupat nordul, pana la Bengal (Bangladesh-ul de azi), si au extins frontierele imperiului pana in centrul Indiei. Insa, o realizare si mai importanta a fost ordinea sociala si religioasa creata de Akbar: in locul tiranicului stil nomad de impunere a taxelor, Akbar a introdus taxe fixe, egale, colectate de functionari platiti si nu de nobili care pradau. In consecinta, taranimea a prosperat, in timp ce functionarii erau nemultumiti, dar nu erau in stare sa-i incite pe semenii lor impotriva imparatului. Cu toate ca Moghulii erau musulmani, Akbar i-a scutit pe cei care nu faceau parte din randurile musulmanilor de taxa electorala pe care trebuiau sa o plateasca de obicei si i-a promovat pe hindusii abili care serveau in administratie.

Aceasta a fost o miscare politica inteligenta, prin care s-a creat un grup de persoane ce datorau pozitiile in care se aflau doar lui Akbar, eliminand de asemenea resentimentele populatiei hinduse fata de conducerea Moghula. Akbar insusi s-a casatorit cu fiica celui mai puternic rege hindus din dinastia Rajput, urmand sfatul bunicului sau, Babur, care a mentionat in memoriile sale importanta reconcilierii cu dusmanii invinsi.

Toleranta lui Akbar nu era doar o chestiune de diplomatie. Acesta era foarte interesat de religie, asistand la dezbaterile dintre hindusi, musulmani, zoroastri si crestini. In cele din urma, Akbar si-a dezvoltat propriul sau crez, "Credinta Divina", imprumutand elemente de la celelalte religii, probabil in speranta ca impune o forta unificatoare in dezbinata Indie. Insa, s-a inselat: putini oameni au trecut la aceasta religie, iar supusii musulmani s-au infuriat. Dupa moartea imparatului, urmasii sai au revenit la ortodoxia musulmana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.