Incursiune in istoria pedagogiei

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.48

nivel: Facultate

Referatul este un fisier tip doc si are 12 pagini.

Un bun educator este acela care poseda o serie de calitati: comportament ireprosabil, manierat, sa cunoasca lumea si viata, sa se bucure de stima celor apropiati si a parintilor copilului. Pe langa acestea, el trebuie sa se dovedeasca un bun cunoscator al lumii, al obiceiurilor, gusturilor, vicleniilor, lipsurilor epocii sale si sa [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Incursiune in istoria pedagogiei

Referatul este un fisier tip doc si are 12 pagini.

Un bun educator este acela care poseda o serie de calitati: comportament ireprosabil, manierat, sa cunoasca lumea si viata, sa se bucure de stima celor apropiati si a parintilor copilului. Pe langa acestea, el trebuie sa se dovedeasca un bun cunoscator al lumii, al obiceiurilor, gusturilor, vicleniilor, lipsurilor epocii sale si sa fie in stare sa le prezinte elevului sau, in asa felincat sa fie cat mai bine intelese.

Influentele exercitate de gandirea pedagogica a lui John Locke in secolele care i-au urmat au fost considerabile. Exercitiile de dezvoltare a simturilor copiilor pe care le-a propus au fost puse in practica, mult mai tarziu, de Maria Montessori. Ideea de utilitate a fost preluata si dezvoltata de pedagogia utilitarista (Herbert Spencer) si de cea pragmatista (John Dewey), iar sugestiile empiriste privind invatarea au fost preluate de catre Pestalozzi sau Herbart, in abordarea lectiei ca succesiune de etape concrete.

Cel care a exprimat cel mai bine spiritual innoitor al secolului XVIII , in domeniul educatiei a fost J.J. Rousseau.

Principala opera pedagogica este romanul Emil sau despre educatie, dar o oarecare importanta prezinta si La Nouvelle Heloise. Rousseau e in primul rand un pedagog social: in lucrarea Contractul social el arata necesitatea ameliorarii starii societatii si nu vede alt mijloc decat educatia. In romanul Emil sau despre educatie nu vom gasi o expunere sistematica, o tratare riguroasa a principiilor pedagogice, ci idei disparate despre educatie, cu o mare influenta asupra gandirii asupra gandirii pedagogice de mai tarziu. In Franta si in Germania un intreg curent, cel al filantropismului, porneste de la ideile lui Rousseau. Pestalozzi, Froebel si o serie de curente de mai tarziu, precum Scoala activa, isi au originile in pedagogia lui Rousseau.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.