Incursiune in Grecia Antica

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.03

nivel: Gimnaziu

Asa ca cei patru s-au dus din nou in pestera unde adapostisera minunata masina a timpului, s-au urcat in ea si au pornit intr-o noua calatorie fascinanta.
Si au ajuns la zidurile cetatii Troia, scena unei mari legende si a unor minunate opere literare ale antichitatii : Iliada si Odiseea.Operele lui Homer descriu razboiul troian, care se pare ca a avut loc in anii 1300 sau 1200 i.H.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Incursiune in Grecia Antica

Asa ca cei patru s-au dus din nou in pestera unde adapostisera minunata masina a timpului, s-au urcat in ea si au pornit intr-o noua calatorie fascinanta.
Si au ajuns la zidurile cetatii Troia, scena unei mari legende si a unor minunate opere literare ale antichitatii : Iliada si Odiseea.Operele lui Homer descriu razboiul troian, care se pare ca a avut loc in anii 1300 sau 1200 i.H.
- Stiti ca se pare ca Troia a existat in realitate? zise Andy. S-a situat in nord-vestul Turciei de astazi. Legenda spune ca Zeus, suparandu-se foarte tare pe zeita erorii, Ate, ar fi imbrancit-o din Olimp.Aceasta a cazut pe un deal, pe care l-a numit "Dealul greselilor".Ea a blestemat acest loc sa aduca numai ghinioane muritorilor.Tocmai aici, peste secole, s-a construit Troia.
- Se pare ca Troia si-a atras de la inceput mania divina, completa Dani.Poseidon si Apolo, pedepsiti de catre Zeus, ar fi lucrat cot la cot cu salahorii muritori pentru a inalta zidurile Troiei.Dar Laomedon, regele Troiei pe atunci, ar fi refuzat sa le plateasca munca depusa, ceea ce i-a atras supararea celor doi zei.
- Da, se pare ca biata cetate nu a avut nici o sansa! zise Gabi.De fapt si Hecuba, sotia lui Priam, regele Troiei din timpul razboiului descris de Homer, ar fi avut un vis premonitor.
- Care anume? intreba Robert.
- Cand era insarcinata cu fiul ei Paris, ar fi visat ca un foc mistuia intreaga Troie.Atunci, preotii i-au zis ca trebuie sa-si sacrifice fiul ce se va naste, caci el va aduce distrugerea Troiei, zise Andy.
- Si ce a facut Hecuba?
- L-a lasat pe Paris pe un munte, crezand ca va fi devorat de animalele salbatice ; dar un pastor l-a gasit si l-a crescut.Mare fiind, Paris participa la niste intreceri in cetate si iese invingator.Atunci Priam afla ca este fiul lui si il repune in drepturile de print.
- Si rau a facut, caci visul Hecubei se va implini, spuse Dani.La fel si profetiile Casandrei, sora lui Paris.Ea a prevestit sfarsitul Troiei, dar nimeni nu a crezut-o.
- Nici nu aveau cum s-o creada, spune Gabi.Apolo, zeul razboiului, se indragostise de Casandra si ii daduse darul profetiei ; dar fiindca ea l-a refuzat, Apolo a blestemat-o ca nimeni sa nu o creada.
- Rau cu atatia zei ; unul mai ciudat ca celalalt , observa Robert.Desi ei insisi faceau o gramada de greseli, se razbunau pe bietii muritori. Dar cum a adus Paris distrugerea cetatii sale?
- Exista o alta legenda ; totul pleaca de la un mar de aur, "marul discordiei", zise Andy.Se pare ca la nunta zeitei Thetis, toti zeii au fost invitati cu exceptia zeitei Eris, zeita discordiei.Nervoasa, aceasta s-a facut invizibila, a venit la nunta si a adus un cadou - un mar de aur pe care scria " celei mai frumoase".
Atena, Hera si Afrodita si-au revendicat marul, fiecare sustinand ca ea e mai frumoasa.Paris, care inca nu era recunoscut ca fiu al regelui Troiei, ci era pastor pe Muntele Ida, a fost pus de zeite sa o aleaga pe cea mai frumoasa.Atena i-a promis intelepciune daca o va alege pe ea, Hera i-a promis bogatie si putere, iar Afrodita i-a promis ca i-o va da pe Elena, cea mai frumoasa muritoare.Iar el a ales dragostea, votand-o pe Afrodita.Astfel si-a atras dusmania Atenei si Herei, zeite foarte puternice.
- Si care era problema? De ce nu putea Paris sa se casatoreasca cu Elena, intreba Robert.
- Pentru ca era deja casatorita cu Menelaus, regele Spartei.Fuga Elenei cu Paris l-a suparat pe Menelaus si pe prietenii lui - Ulise, Ajax, Agamemnon.Impreuna si-au unit fortele si au pornit razboi impotriva Troiei, unde se refugiasera cei doi indragostiti.
- Da, toti prietenii lui Menelaus, regi in cetati grecesti, i-au venit in ajutor lui Menelaus.De fapt, nu toti ar fi vrut sa plece la razboi, dar au trebuit sa-si respecte juramantul, zise Gabi.Se pare ca Ulise s-a prefacut ca-i nebun cand au venit solii sa-l ia la razboi.El a inhamat un cal schilod la plug si ara un ogor, presarand sare in loc de seminte.Dar emisarii razboiului l-au pus pe fiul lui, Telemah, in calea plugului ; un nebun ar fi trecut cu plugul peste copil si l-ar fi ucis.Dar Ulise s-a oprit, deconspirandu-se.
- Da, si nici Ahile nu a vrut sa participle ; mama lui, Thetis, l-a imbracat in haine femeiesti si l-a ascuns printre fete.
Dar Ulise, Ajax si ceilalti soli l-au pacalit si l-au facut sa se demaste ; ei au adus in grupul fetelor marfuri diferite - bijuterii, valuri si arme.Toate fetele admirau hainele si bijuteriile, numai una se uita la arme.Asa si-au dat seama care este Ahile, isi aminti Andy.
- Smecheri au mai fost grecii astia in antichitate! zise Gabi.
- Si uite asa a pornit razboiul care avea sa dureze 10 ani, zise Dani.Se pare ca grecii au strans o armata puternica si si-au construit o flota nemaipomenita ca sa ajunga in Troia.Doar ca nu au gasit drumul pe mare spre Troia, sau iar le-or fi pus zeii bete-n roate, ca au ratacit opt ani pe mari.Desi Troia era destul de aproape...Uitati-va si pe harta ca asa e!- Se pare ca regele din Misia, Telephus, a carui rana fusese vindecata de Ahile, le-ar fi dat o harta care sa le arate drumul spre Troia.
- Da, dar tot degeaba, zise Gabi.Artemis, zeita vanatorii, ar fi fost suparata pe Agamemnon care s-ar fi laudat ca este un vanator mai bun decat ea.Atunci ea a facut astfel incat sa nu bata deloc vantul, deci corabiile au ramas pe loc.
Pentru a-l ierta pe Agamemnon si a le permite inaintarea pe mare, Artemis a pretins un sacrificiu ; pe fiica lui Agamemnon, Ifigenia.Agamemnon a trebuit sa fie de acord.Unele legende spun ca Ifigenia a fost sacrificata pe altarul zeitei vanatorii, altele ca lui Artemis i s-ar fi facut mila si ar fi hotarat iertarea ei.In schimb Ifigenia s-a facut preoteasa intr-un templu al lui Artemis.Cert este ca zeita le-a dat vant corabiilor, permitand inaintarea corabiilor armatei aheilor spre Troia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.