Increngatura cordate

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.89

nivel: Gimnaziu


CLASIFICARE. STRUCTURA. FUNCTII VITALE.
Increngatura Cordate cuprinde urmatoarele subancrengaturi:
A) Urocordate ( tunicate). Sunt alcatuite cel mai adesea din trunchi si coada; tegumentul unistratificat secreta o teaca, numita tunica, formata adesea dintr-o substanta asemanatoare celulozei. Sunt exclusiv marine.
B) Cefalocordate ( acraniate). Au corpul alcatuit di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Increngatura cordate


CLASIFICARE. STRUCTURA. FUNCTII VITALE.
Increngatura Cordate cuprinde urmatoarele subancrengaturi:
A) Urocordate ( tunicate). Sunt alcatuite cel mai adesea din trunchi si coada; tegumentul unistratificat secreta o teaca, numita tunica, formata adesea dintr-o substanta asemanatoare celulozei. Sunt exclusiv marine.
B) Cefalocordate ( acraniate). Au corpul alcatuit din trunchi si coada, corpul este pisciform, ascutit la cele doua extremitati. Datorita morfologiei lor corporale , cefalocordatele sunt considerate a fi tipuri primitive de vertebrate.
Traiesc mai adesea in nisipul zonelor litorale.

C) Vertebrate ( vertebrata ). Au corpul alcatuit din cap, trunchi, coada si membre. Coloana vertebrala este formata din vertebre cartilaginoase sau osoase; din coarda dorsala initiala s-au pastrat extrem de putine elemente la nivelul vertebrelor sau a spatiilor intervertebrale.
La majoritatea tegumentul este format din epiderma pluristratificata, derma si hipoderma. Musculatura este diferentiata ( muschi striati, netezi, cardiaci ). Sistemul nervos se diferentiaza in sistem nervos central ( encefal si maduva spinarii ) si sistemul nervos periferic (nervi si ganglioni ). Organele de simt se perfectioneaza. Sistemul digestiv este format din tub digestiv si glande anexe. Respiratia poate fi branhiala, pulmonara sau cutanee. Sistemul excretor este format din rinichi si cai urinare. Sexele sunt separate; fecundatia poate fi externa si interna.

Vertebratele cuprind mai multe clase:
I) Ciclostomi- animale acvatice, cele mai primitive vertebrate, au corpul cilindric, lipsit de membre, nu au falci ( se numesc agnate ), gura este rotunda,adaptata pentru fixare pe corpul animalelor parazitate si prevazuta cu dinti cornosi.Notocordul este bine dezvoltat si se mentine pe toata durata vietii, tegumentul este lipsit de solzi si bogat in celule mucoase.
Reprezentanti : lupii de mare, chiscarii.
II) Pestii cartilaginosi - au schelet cartilaginos pe toata perioada vietii, alcatuit din neurocraniu si viscerocraniu, coloana vertebrala si centurile de prindere ale inotatoarelor perechi. Gura are pozitie subterminala si este prevazuta cu dinti. Inotatoarea codala are lobi inegali. Majoritatea au cinci fante branhiale. Nu au vezica inotatoare.
Reprezentanti: rechinii, calcanii.

III) Pestii ososi - majoritatea au schelet osos, din notocord ramanand doar discurile intervertebrale; la sturioni scheletul este cartilaginos, dar prezinta portiuni osificate, notocordul pastrandu-se toata viata. Tegumentul este acoperit cu solzi ( crap ) sau cu placi osoase ( morun ). De obicei inotatoarea codala are lobii egali. Majoritatea au respiratie branhiala, au vezica inotatoare, circulatia este simpla, inima este bicamerala. Icrele sunt eliminate in apa, unde sunt fecundate de laptii depusi de masculi.
Reprezentanti: crap, stiuca,hering,platica,tipar,salau,guvid,somn,biban,cega,nisetru, morun.

IV) Amfibienii - vertebrate adaptate la mediul acvatic cat si la cel terestru. Corpul este impartit in cap, trunchi sustinut de membre si coada. Unii au coada ( salamandra ) iar la altii lipseste ( broasca de lac adulta ). Piele este bogat vascularizata si umeda cu rol in respiratie. Coloana vertebrala se imparte in patru regiuni: cervicala,dorsala cu rudimente de coaste,sacrala cu centura pelviana, codala. Nu au cutie toracica iar sternul nu se articuleaza cu coastele. Au patru membre, cele anterioare cu 4 degete, cele posterioare cu 5 degete. Circulatia este dubla si incompleta. Inima este tricamerala- doua atrii si un ventricol. Mormolocii au respiratie branhiala iar adultii respira prin plamani si piele.Organele de simt sunt bine dezvoltate atat la formele terestre cat si la cele acvatice. Sistemul nervos este mai dezvoltat ca la pesti; cele doua emisfere cerebrale sunt separate printr-un sant interemisferic si apare un inceput de scoarta cerebrala. Ultima portiune a intestinului formeaza cloaca in care se deschid ureterele si conductele genitale.Reproducerea este legata de mediul acvatic. Sunt ovipare si majoritatea prezinta metamorfoza.

Clasa amfibieni cuprinde ordinele;
a) urodele- amfibieni cu coada (tritonul, salamandra )
b) anure- amfibieni fara coada ( broasca de lac,broasca de padure, broasca raioasa,brotacelul ).
c) gimnofioni -amfibieni fara picioare ( scormonitorul inelat ).
V) Reptilele- sunt tetrapode, majoritatea terestre, formele acvatice avand adaptari secundare. Au tegumentul uscat, ingrosat si acoperit cu solzi cornosi. Cu exceptia serpilor au 4 membre scurte dispuse lateral si terminate cu 5 degete cu gheare.

Majoritatea se deplaseaza prin tarare de unde si numele de taratoare. In cavitatea bucala multi serpi au glande cu venin. Sistemul respirator cuprinde plamani alveolari, la serpi functioneaza numai un plaman.Circulatia este inchisa, dubla si incompleta.Inima este impartita in 2 atrii si un ventricol, despartit incomplet in 2 camere ( la crocodili septul interventricular este complet ). Ca si amfibienii au cloaca. Dezvoltarea este directa , fara metamorfoza.In general sunt animale ovipare, foarte rar vivipare, fecundatia este interna.Oul este invelit in coaja tare iar embrionul prezinta doua anexe: amniosul si alantoida.

Clasa reptile cuprinde ordinele:
a) Soparle- reptile cu cap fusiform, coada mobila lunga si ascutita, care se poate rupe, membrele sunt scurte cu degete cu gheare. Majoritatea sunt ovipare, dar exista si vivipare ( soparla de munte ).
Reprezentanti: soparla cenusie,gusterul,soparla de munte,sarpele de sticla,iguana.
b) Serpii-reptile adaptate la tarare, corpul este cilindric, lipsit de membre, osul patrat este articulat mobil cu craniul, sunt ovipari, rar ovoviviparisi vivipari.
Reprezentanti: sarpele de casa,vipera,vipera cu corn,pitonul,sarpele cu clopotei, sarpele boua.

c) Broaste testoase- sunt reptile terestre sau acvatice cu corpul adapostit in test, format din placi osoase dermice ( exoschelet ) acoperite cu placi cornoase ectoderme, falcile formeaza un cioc acoperit cu lame cornoase, lipsit de dinti, depun oua pe care le clocesc.
Reprezentanti : broasca testoasa de uscat, broasca testoasa de apa, caretul.
d) Crocodilii- sunt reptile acvatice, cu coada turtita lateral, degetele membrelor posterioare cu membrana interdigitala, urechile si narile se inchid la intrarea in apa prin valve.Au caractere de superioritate: dintii sunt infipti in alveole si inima cu 4 camere, circulatia sangelui completa.
Reprezentanti: crocodilul de Nil,gavialul,aligatorul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.