Inconstientul colectiv in viziunea lui Yung

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.33

nivel:

Inconștientul colectiv, strat al Psyche alcătuit dintr-o serie de conținuturi impersonale, posibilități congenitale de funcționare a psihicului în general, constând în primul rând din structura ereditară a creierului, reprezentată de „conexiuni mitologice", de motive și imagini care se reproduc fără încetare la toți oamenii, în afara tradiției sau a migrației istorice.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inconstientul colectiv in viziunea lui Yung

Inconștientul colectiv, strat al Psyche alcătuit dintr-o serie de conținuturi impersonale, posibilități congenitale de funcționare a psihicului în general, constând în primul rând din structura ereditară a creierului, reprezentată de „conexiuni mitologice", de motive și imagini care se reproduc fără încetare la toți oamenii, în afara tradiției sau a migrației istorice.

Acest strat abisal al inconștientului nu este numai general uman, ci și general animal, sediu al arhetipurilor,al Sinelui. „Șinele individual — spune Jung — este parte,porțiune sau reprezentant al unui fel de flux psihologic care există pretutindeni și în toate ființele, cu nuanțe particulare, și care renaște mereu cu fiece ființă.

Viziunea lui Jung cu privire la inconștient este mai pozitivă decât aceea care vede în acesta un simplu depozit a orice este inadmisibil, a orice este infantil — ba chiar animal —în noi înșine, a tot ceea ce dorim să dăm uitării. Aceste lucruri, e adevărat, au devenit inconștiente, iar mare parte din ceea ce apare în conștiință este haotic și inform, dar inconștientul este matricea conștiinței și în el sunt de găsit germenii unor noi posibilități de viață. Latura conștientă a psihicului ar putea fi comparată cu o insulă care se ridică din mare, căreia îi vedem numai partea de deasupra apei, pe când un domeniu necunoscut mult mai vast se întinde dedesubt, acesta putând fi asemuit cu inconștientul.

Insula este Eul, cunoașterea, acel „eu" care voiește, centrul conștiinței. Dar ceea ce aparține conștiinței, ceea ce cunosc despre mine și despre lume și pot direcționa și controla nu este pe deplin conștient în permanență. Uit sau reprim ceea ce nu-mi place sau ceea ce nu este socialmente acceptabil.
Refulare înseamnă o mai mult sau mai puțin deliberată și continuă retragere a atenției, așa încâtideea, sentimentul, întâmplarea sortite reprimării sunt în cele din urmă expulzate din conștiință și suntem incapabili să ni le reamintim.

Suprimarea — care este uneori confundată cu refularea — este necesara retragere a atenției de la unele lucruri, așa încât putem fi atenți la altele, dar în acest caz ele pot fi reamintite după vrere. Am, de asemenea, percepții senzoriale insuficient de puternice ca să ajungă la conștiință și trăiesc multe lucruri doar parțial înțelese sau de care nu devin pe deplin conștient. Aceste percepții subliminale, laolaltă cu amintirile reprimate sau uitate, alcătuiesc un fel de țară a umbrelor care se întinde între Eu și inconștient și care poate — de fapt ar trebui —să aparțină Eului; dar, ca să recurgem la altă metaforă, aceasta este o țară care nu este mereu acoperită de mare și care poate fi recuperată.

Jung numește această țară a umbrelor inconștient personal, ca să-1 distingă de inconștientul colectiv, prin care el desemnează acea latură a psihicului care este inconștientă în deplinul sens al termenului.
Inconștientul personal aparține individului; el este format din impulsiile și dorințele sale infantile refulate, din percepții subliminale și dintr-o puzderie de trăiri uitate; acest inconștient îi aparține doar sieși.

Amintirile din inconștientul personal, deși nu se găsesc cu totul sub controlul voinței, pot, atunci când refularea slăbește (ca, de exemplu, în somn) să fie rechemate; uneori ele revin din proprie inițiativă; câteodată o asociație întâmplătoare sau un șoc le va scoate la lumină; alteori apar oarecum deghizate în vise și fantazări; alteori, îndeosebi dacă provoacă perturbații, ca în nevroză, ele trebuie „dezgropate".

Metoda lui Jung de a ajunge la aceste amintiri este analitică și va fi discutată mai târziu ceva mai detaliat. In stadiile de început ale operei sale el utiliza ceea ce este cunoscut drept „teste de asociație" spre a ajunge la aceste amintiri. Testele de asociație au dezvăluit o particularitate a structurii psihice, anume tendința ideilor de a se asocia în jurul unor nuclee de bază; aceste idei asociate — colorate afectiv — Jung le-a numit complexe.

Inconștientul colectiv este un strat mai adânc al inconștientului decât inconștientul personal; el este substanța necunoscută din care apare conștiința noastră. Putem deduce existența sa în parte din observarea comportamentului instinctiv, instinctele fiind definite drept impulsuri la acțiune fără motivație conștientă, sau, mai precis —deoarece există multe acțiuni motivate în mod inconștient care sunt cu totul personale și abia dacă merită să fie numite instinctive —, o acțiune instinctivă este moștenită și inconștientă și are loc „în mod uniform și cu regularitate".

Instinctele sunt, în general, recunoscute; dar nu tot așa stau lucrurile cu faptul că, atunci când suntem obligați să ne asigurăm în linii mari acțiunea în circumstanțe specifice, sesizăm și trăim viața într-un fel care a fost determinat de istoria noastră. Prin aceasta Jung nu vrea să spună că experiența ca atare este moștenită, ci mai degrabă că creierul însuși a fost modelat și influențat de experiențele din trecutul îndepărtat al umanității.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.