Includerea-excluderea sociala a femeilor in Romania moderna (1878-1914)

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Anii 1878-1914 sunt extrem de importanti pentru istoria moderna a Romaniei: 1878 este anul in care independenta Romaniei fata de Imperiul otoman este recunoscuta de catre Marile Puteri si in consecinta reprezinta inceputul unei noi etape pentru tanarul stat, iar 1914 este evident anul inceperii primului razboi mondial. In aceasta perioada, prin Romania trebuie intelese cele trei provincii, Moldov[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Includerea-excluderea sociala a femeilor in Romania moderna (1878-1914)

Anii 1878-1914 sunt extrem de importanti pentru istoria moderna a Romaniei: 1878 este anul in care independenta Romaniei fata de Imperiul otoman este recunoscuta de catre Marile Puteri si in consecinta reprezinta inceputul unei noi etape pentru tanarul stat, iar 1914 este evident anul inceperii primului razboi mondial. In aceasta perioada, prin Romania trebuie intelese cele trei provincii, Moldova si Valahia (unite din 1859) si Dobrogea, data statului roman prin Tratatul de la

Berlin din 1878 in schimbul celor trei judete din sudul Basarabiei. Asa cum este cunoscut, in istoriografia romaneasca acest teritoriu este numit Vechiul Regat, in opozitie cu Noul Regat creat dupa primul razboi mondial prin includerea Transilvaniei, Basarabiei si Bucovinei in cadrul statului roman. In consecinta, Vechiul Regat a durat din 1881 (cand Romania s-a proclamat regat) pana in 1916 cand Romania a intrat in razboi. Vechiul Regat este marcat de personalitatea Regelui Carol I, aflat la domnie in intreaga perioada.

Asa cum am mentionat, este vorba de o etapa de intense schimbari pentru Romania, dar modernizarea tarii nu reprezinta practic subiectul acestui articol exceptand prezentarea ei din punctul de vedere al evolutiei relatiilor de gen.In ceea ce priveste populatia tarii, numarul femeilor era apoape egal cu cel al barbatilor, cu numai o mica diferenta in favoarea celor din urma. Desi populatia era majoritar rurala, informatia pe care am folosit-o in aceasta lucrare se refera mai ales la zona urbana cu o atentie speciala acordata femeile membre ale elitei.

Aceasta alegere a fost determinata si de lipsa surselor solide privitoare la femeile din mediul rural in perioada aleasa. Mai exact, izvoarele folosite pentru acest articol pot fi impartite in patru categorii: izvoare juridice-legi, regulamente si prevederi, presa, memorii si cronici.

Asa cum afirma Peter Burke, "istoria femeilor ofera o noua perspectiva asupra trecutului, ale carei consecinte incep abia acum sa se intrevada" si ca urmare si in cazul Romaniei studiile dedicate istoriei femeilor trebuie incurajate. Izvoarele ofera mult mai mult decat construirea unui discurs istoric axat pe politic si militar, ignorand practic individul si concentrandu-se pe comunitate. In paragrafele care urmeaza, voi insista asupra vizibilitatii ca si a includerii/excluderii femeilor romane in viata sociala a Vechiului Regat. Este necesara si o alta clarificare, aceea ca grupul tinta este format din femei crestin-ortodoxe.

Grupurile minoritare (din care mai importante evreii si musulmanii) nu au primit in Romania cetatenie neconditionata decat prin Constitutia din 1923. Totusi, in Constitutia romana din 1866 se stipula ca romanii au atat drepturi civile cat si politice. Aceasta afirmatie era valabila numai pentru segmentul masculin crestin din societate, deoarece femeile erau excluse de la viata politica. Femeile romane nu vor avea dreptul de a alege si de a fi alese pana in 1946.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.