Incidenta complicatiilor trobocite la pacientii cu policitemie vera

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.86

nivel: Facultate

In policitemia vera, proliferarea clonala a precursorilor hematopoietici determina o productie crescuta de eritrocite, leucocite si plachete sangvine. Expansiunea seriei eritrocitare determina hipervascozitate, care are un rol central in patogeneza trombozelor arteriale si venoase si a tulburarilor microcirculatorii. Rolul critic al cresterii vascozitatii sangvine este confirmat de studii care ra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Incidenta complicatiilor trobocite la pacientii cu policitemie vera

In policitemia vera, proliferarea clonala a precursorilor hematopoietici determina o productie crescuta de eritrocite, leucocite si plachete sangvine. Expansiunea seriei eritrocitare determina hipervascozitate, care are un rol central in patogeneza trombozelor arteriale si venoase si a tulburarilor microcirculatorii. Rolul critic al cresterii vascozitatii sangvine este confirmat de studii care raporteaza o supravietuire medie de aproximativ 18 luni si o incidenta mare a evenimentelor cerebrovasculare fatale la pacientii cu PV netratati.

Mecanisme asociate, cum ar fi hiperproductia de tromboxan A2, disfunctia endoteliala, activarea plachetara si leucocitara crescuta, pot fi implicate in patogeneza diatezei trombotice la subiectii cu PV. Incidenta episoadelor ocluzive vasculare are o corelatie directa cu nivelul hematocritului. La nivele mentinute sub 45%, exista posibilitatea sa apara mai putin de un episod la 100 pacienti cu PV intr-o decada. In contrast, la valori ale hematocritului peste 60%, media episoadelor trombotice intr-o decada creste la 7,5%.

Studiile efectuate au demonstrat ca incidenta complicatiilor trombotice a fost mai mare la pacientii in varsta de peste 65 ani sau cu istoric de tromboze. Aceste date confirma faptul ca varsta inaintata si istoricul de tromboza sunt 2 din factorii importanti de prognostic pentru dezvoltarea unui episod trombotic la pacientii cu PV. De asemenea, asocierea factorilor de risc cardiovascular (hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, diabetul zaharat, fumatul) creste incidenta episoadelor trombotice.

In lotul studiat, 10 pacienti au prezentat manifestari trombotice (47,6%): infarct miocardic acut (3 pacienti), accident ischemic tranzitor (2 pacienti), accident ischemic cerebral cu hemipareza stanga (1 pacient), infarct trombotic peduncular (1 pacient), tromboflebite profunde recurente ale membrelor inferioare (4 pacienti), tromboze arteriale si arteriolocapilare cu eritromelalgie si gangrene periferice (3 pacienti). La 3 pacienti am intalnit episoade trombotice recurente si 3 pacienti au prezentat tromboze coronariene cu infarct miocardic acut inferior inainte de stabilirea diagnosticului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.