Incertitudinea si riscul in economia de piata

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.28

nivel: Facultate

Activitatea economica se desfasoara in timp si spatiu ,atat timpul cat si spatiul sunt relativ greu de controlat , de stapanit sunt mai putin transparente. Dimensiunile timpului si spatiului si transparenta redusa genereaza risc si nasc fenomenul de incertitudine .Economia cunoaste la toate nivelele incertitudine si risc si orice agent economic este subordonat riscului si incertitudinii .Pe masura[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Incertitudinea si riscul in economia de piata

Activitatea economica se desfasoara in timp si spatiu ,atat timpul cat si spatiul sunt relativ greu de controlat , de stapanit sunt mai putin transparente. Dimensiunile timpului si spatiului si transparenta redusa genereaza risc si nasc fenomenul de incertitudine .Economia cunoaste la toate nivelele incertitudine si risc si orice agent economic este subordonat riscului si incertitudinii .Pe masura ce economia este mai monetara ,mai fluida ,riscul si incertitudinea devin mai fluente ,mai presante .Economia actuala, nationala si globala sunt puternic dominate de incertitudine si risc .

Incertitudinea este o stare de nesiguranta cu privire la viitor care este determinate de :
a) caracterul imprevizibil (de neprezis ) al procesului economic .
b) de cunoasterea insuficienta a procesului economic .
Incertitudinea se refera la nesiguranta rezultatelor unei actiuni in domeniul economic.Nesiguranta este cu atat mai mare cu cat fenomenele economice sunt dominate de procese naturale .

Riscul se caracterizeaza prin posibilitatea descrierii unei legi de probabilitate pentru rezultatele scontate .Riscul este un eveniment nesigur si posibil si poate cauza o paguba .Riscul are diferite grade de manifestare:
A) La nivel monoeconomic: :
- riscul pur - este un fenomen accidental ,adica e probabil ca cineva sa piarda oricum
- riscul speculative - are 2 laturi posibilitatea castigului si posibilitatea pierderii .Este propriu pietelor financiare - speculatilor de burse,cumpararii de bunuri .

- riscul de neplata - este fenomenul de insolvabilitate ( incapacitate de plata ) care apare in urma unui faliment .Riscul de faliment trebuie preantampinat prin nivelul profitului obtinut si planificarea unui nivel al profitului .
- riscul pentru inovatie - este propriu cercetarii stiintifice

B) La nivel macroeconomic :
- risc social - apartine miscariilor sociale - greve ,revolutii
- risc politic - inseamna instabilitatea politica a unui stat ,schimbari de guvern ,lideri politici
- risc economic - inseamna aparitia unor mari dezechilibre interne in buget dezechilibrat extern cand balanta de plati nu mai poate sa faca fata unor nevoi ale statului respectiv.Toate aceste riscuri monoeconomice se includ in ceea ce se numeste risc de tara .

Este un concept utilizat de F.M.I. ,Banca Mondiala ,U.E. , care consta in manifestarea concomitenta a riscului economic cu cel social , politic.Riscul de tara sta la originea atractivitatii sau neatractivitatii economiei.Atractivitatea economica consta in conturarea unor indicatori care stimuleaza investitiile externe ,dezvoltarea relatiilor comerciale , mobilitati externe ale persoanelor si in general o activitate economica mai intensa si benefica pentru populatia unei tari .Incertitudinea si riscul sunt categorii ale economiei si exprima pe de o parte gradul de stapanire a fenomenelor si proceselor economice de catre oameni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.