Inceputurile statului modern

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Revendicarile economico-sociale ale taranilor s-au impletit cu aspiratiile politice ale boierilor in cadrul miscarii conduse de Tudor Vladimirescu, una dintre figurile cele mai importante ale Romaniei moderne.Tudor Vladimirescu, taranii si boierii au fost indemnati sa treaca la actiunea de revolta impotriva jugului otoman din sud-estul Europei de catre grecii uniti intr-o organizatie secreta numit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inceputurile statului modern

Revendicarile economico-sociale ale taranilor s-au impletit cu aspiratiile politice ale boierilor in cadrul miscarii conduse de Tudor Vladimirescu, una dintre figurile cele mai importante ale Romaniei moderne.Tudor Vladimirescu, taranii si boierii au fost indemnati sa treaca la actiunea de revolta impotriva jugului otoman din sud-estul Europei de catre grecii uniti intr-o organizatie secreta numita Societatea Prieteniei (Eteria).

Intentia conducatorilor acesteia era sa-i elibereze pe greci de asuprirea otomana prin organizarea unei rascoale generale a crestinilor din sud-estul Europei. Pentru a-i atrage pe romani de partea lor ei au pretins ca au adeziunea totala a Rusiei (aceasta bucurandu-se de un mare prestigiu in zona) care, apara ortodoxia si care obtinuse importante victorii militare impotriva turcilor in veacul anterior.
Conducatorul Eteriei, Alexandru Ipsilanti, avea calitatile necesare pentru a indeplini idealurile acesteia.

Dupa lungi negocieri, Vladimirescu a acceptat sa sprijine rascoala generala organizata de Eterie, dar nu a dorit ca obiectivele sale sa fie o anexa a celor generale. Telul sau era sa elibereze Tara Romaneasca de sub dominatia otomana si sa aduca imbunatatiri in viata politica si economica in folosul mici boierimi si a taranilor. In acest caz, ajunge la conflicte cu marea boierime si cu grecii. La sfarsitul lui ianuarie 1821, Vladimirescu s-a retras in Oltenia natala cu scopul de a-si constitui oastea si a aduna provizii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.