Inceputurile mitropoliei Transilvaniei

7x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Constantinopol doi demnitari maghiari, Termatzus si Bultzos sau Bulcsu, pentru a reinnoi pacea pe cinci ani cu Imperiul. Informatiile au fost completate, in secolele urmatoare, de cronicarii bizantini Gh. Kedrenos(sec.XI-XII) si Ioan Zonaras(sec. XII). Acestia sustineau ca Bulcsu ar fi primit botezul la Constantinopol, nas fiindu-i chiar Constantin VII. La putin timp dupa aceasta a venit la Const[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inceputurile mitropoliei Transilvaniei

Constantinopol doi demnitari maghiari, Termatzus si Bultzos sau Bulcsu, pentru a reinnoi pacea pe cinci ani cu Imperiul. Informatiile au fost completate, in secolele urmatoare, de cronicarii bizantini Gh. Kedrenos(sec.XI-XII) si Ioan Zonaras(sec. XII). Acestia sustineau ca Bulcsu ar fi primit botezul la Constantinopol, nas fiindu-i chiar Constantin VII. La putin timp dupa aceasta a venit la Constantinopol si principele Gylas sau Gyla, care s-a crestinat, iar la plecare "a luat cu sine si pe un monah cu numele Ierotei, vestit pentru evlavia sa, hirotonit episcop al Turciei επισκοπος Τουρκιας de catre Teofilact patriarhul Constantinopolului, care ajungand acolo a intors pe multi de la ratacirea barbara la crestinism" .

Deducem de aici ca "inceputul crestinarii ungurilor s-a facut in ritul rasaritean, ortodox si numai dupa Stefan cel Sfant statul feudal maghiar a inceput sa se orienteze, sub raport bisericesc, spre Apus" . In acest sens, putem face referire la unele afinitati pe care, manifestarea cultica si fondul lexical maghiar, le au cu spiritualitatea rasariteana si ne gandim, in mod expres, la faptul ca incep postul mare ca ortodocsii, lunea si nu miercurea precum catolicii si la folosirea cuvantului Karacsony - Craciun, ca rasaritenii, si nu Dies Natalis, precum toti apusenii. In acelasi timp, faptul ca Iarotei a avut si urmasi ne indreptateste sa postulam existenta unei episcopii misionare, in Ungaria, asezata sub jurisdictia Patriarhiei Ecumneice, care-si va fi incheiat activitatea in preajma marii schisme, din 16 iulie 1054.

In ceea ce priveste prezenta unei ierarhii in Transilvanii, istoricii sunt de acord ca, de la inceputul secolului al IV-lea si pana la sfarsitul secolului al IX-lea, au activat horepiscopii, trimisi de Constantinopol, de arhiepiscopii Justinianei Prima(sec. VI), sau de episcopii sud-dunareni (sec. IV-VI) ori cei dobrogeni . Dar dupa cristalizarea primelor organisme politice, in acest spatiu, sau formarea cnezatelor si voievodatelor (Gelu, Glad, Menumorut etc.),

locul horepiscopilor l-au luat episcopii. Noua situatie politica, cand conducatorii isi aveau resedinta intr-o cetate, institutia horepiscopilor era necorespunzatoare, caci fiecare cneaz sau voievod voia sa aiba in cetatea sa un episcop eparhiot, care sa-si intinda sfera carmuirii sau pastoririi duhovnicesti din hotarele formatiunii politice respective. Aceasta era o practica intalnita si la popoarele vecine ortodoxe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.