Inceputurile crestinismului

2x puncte

categorie: Religie

nota: 9.12

nivel: Gimnaziu

Din cele mai vechi timpuri oamenii au crezut in forte supranaturale.In comuna primitiva oamenii cavernelor nu-si puteau explica fenomene naturale ( ca tunete, fulgere, ploaie) decat prin existenta unor entitati dinafara planetei lor, care le-ar produce.

Apoi, in epoca de inflorire a civilizatiei din sclavagism, locuitorii planetei albastre au fost politeisti.Zeii in care credeau s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inceputurile crestinismului

Din cele mai vechi timpuri oamenii au crezut in forte supranaturale.In comuna primitiva oamenii cavernelor nu-si puteau explica fenomene naturale ( ca tunete, fulgere, ploaie) decat prin existenta unor entitati dinafara planetei lor, care le-ar produce.

Apoi, in epoca de inflorire a civilizatiei din sclavagism, locuitorii planetei albastre au fost politeisti.Zeii in care credeau si carora le inaltau temple si le aduceau ofrande, erau de multe ori mai pacatosi decat oamenii.Asa se explica lipsa sentimentelor nobile, a milei, a simtului dreptatii, din acele timpuri.

..........................................................

Cartea sfanta vorbeste mult despre faptele bune facute de Iisus in decursul vietii sale pamantesti.Se pare ca pana la 30 de ani el a trait in Nazaret si a avut, ca si tatal sau lumesc, Iosif, meseria de tamplar. La vârsta de 30 de ani a renunțat la slujba de tâmplar și și-a dedicat timpul învățăturilor și tămăduirii celor bolnavi, cutreierând pe jos prin întreaga țară evreiască. În tot acest timp, oamenii pe care i-a ajutat l-au susținut, iar dintre aceștia el a ales 12 apostoli.

Cea mai cunoscută învățătură a lui este Predica de pe Munte, cod de comportament pentru oameni, bazat pe dragostea pentru Dumnezeu și pentru aproape și, în același timp, promisiune a vieții veșnice.

Poate ca invataturile sale nu ar fi fost crezute intocmai daca El, apeland intotdeauna la ajutorul Tatalui Sau ceresc, nu ar fi infaptuit o serie de minuni : l-a inviat pe Lazar din morti, a vindecat bolnavi incurabili doar prin atingere, a mers pe apa, a inmultit hrana ( paine si pesti) pentru ca multimea care venise sa-l asculte sa aiba ce manca.

Toate acestea l-au aratat lumii ca pe un om cu har sfant si au facut credibila povestea nasterii si a rolului sau de lider spiritual pe Pamant.Cei doisprezece apostoli, invatacei ai lui Iisus, care au ales de buna voie sa renunte la viata lor de pana atunci pentru a-L urma, au fost martorii vietii si minunilor Marelui Invatator.

Datorita lor si a evangheliilor lor, toate acestea au ajuns pana la noi.Pilda lui Iisus, curatenia deosebita a cugetului si faptelor sale, i-a transformat pentru totdeauna pe apostoli, care au devenit ei insisi sfinti.

Dar profetiile lui Iisus i-au deranjat pe conducatorii evrei.Acestia l-au convins pe Pilat din Pont, reprezentantul Imperiului Roman ( caci Iudeea facea parte atunci din Imperiul Roman) sa-l judece.

Pentru a le face pe plac, Pilat din Pont aproba judecarea Mantuitorului.El va fi condamnat la moarte prin crucificare.

Executarea lui Iisus a avut loc in Ierusalim, intr-o zi de vineri din anul 27 d. H., de sarbatorile Pastelui, care vor deveni cele mai importante sarbatori ale crestinatatii.

Moartea in chinuri a Fiului Lui Dumnezeu este ultimul si cel mai mare sacrificiu pe care El l-a facut pentru omenire.Prin moartea Sa a vrut sa rascumpere toate pacatele omenirii si sa-L induplece pe Dumnezeu intru iertarea pamantenilor.
Si asa s-a implinit prevestirea proorocilor, care au spus ca oamenii isi vor ucide Mantuitorul.
Minunea cea mare s-a infaptuit insa in a treia zi dupa moarte, cand Iisus a inviat si s-a inaltat la ceruri de-a dreapta Tatalui Sau.

Se pare ca miracolul invierii a fost punctul culminant al vietii si mortii Sale.El a demonstrat faptul ca sufletul este nemuritor, iar linistea si fericirea dupa moarte se dobandesc printr-o viata curata pe Pamant.

Invatatura Sa este redata de urmatoarele cuvinte :
"Să respecți poruncile lui Dumnezeu, să-L iubești pe Dumnezeu mai presus de orice și pe aproapele tău la fel ca pe tine însuți, să nu răspunzi la rău cu rău, să-i faci bine dușmanului tău, să-i binecuvăntezi pe cei care te blesteamă, să fii umil și blând, și astfel vei deveni Copil al Celui Preaînalt" Iisus

Despre existenta lui Iisus sunt si dovezi separate de Biblie.Dintre acestea, mai importante sunt :

1. Raportul lui Publius Lentullus – care este o epistola scrisa de proconsulul Iudeii catre imparatul roman.Senatorul relateaza despre existenta unui profet pe nume Iisus, despre care se spune ca este Fiul Lui Dumnezeu.El propovaduieste doar despre bine, mila, indurare , dreptate si iubire.Este descrisa si infatisarea lui maiestuoasa.Senatorul spune si ca o parte a evreilor il reneaga pe Iisus, desi pe nedrept dupa parerea sa.

2. Raportul lui Pilat, Guvernatorul roman al Iudeii, către Cezarul Tiberiu – care este scrisoarea lui Pilat din Pont catre imparat.El descrie judecata si moartea lui Iisus din nazaret, un profet bun si bland, total nepericulos pentru interesele Imperiului Roman, propovaduitor al unei noi religii – credinta in Dumnezeu, cel care L-a trimis pe Pamant pentru a impartasi invatatura Sa.Interesant este ca Pilat prevede ca aceasta religie va impanzi pamantul.
Guvernatorul scrie si despre executia prin crucificare a Mantuitorului, precum si despre faptul ca mormantul sau a fost gasit gol si ca profetul ar fi inviat din morti.

3 . Textul complet al condamnării lui Iisus Hristos la moarte – redactat de Pilat din Pont, relatare oficiala a condamnarii la moarte prin crucificare a Mantuitorului.Este mentionata si scrierea pe o placuta in partea de sus a crucii a textului “ Iisus, regele iudeilor” in trei limbi : greaca, iudaica si latina.

4 . Scrisoarea soției lui Pilat din Pont, Claudia Procula, adresată prietenei ei, Fulvia Romelia – relateaza una din minunile infaptuite de Iisus, careea i-a fost martora.Este vorba despre invierea Semidei, fiica unor prieteni din Iudeea, crestini.Desi fata murise, atingerea lui Iisus i-a redat viata.Claudia Procula insista in descrierea lui Iisus, spunand ca avea o figura deosebit de luminoasa si linistitoare si ca a simtit o mare emotie privindu-l.

Dupa moartea lui Iisus, invatatura Sa a fost dusa mai departe, cu mari sacrificii, de apostolii Sai, Andrei, Petru, Iacob cel Batran,Ioan, Iacob cel Tanar, Bartolomeu, Matei, Filip, Simon Zelotul, Iuda Tadeul, Toma, Iuda Iscariteanul, Matias.

Andrei – pescar, frate cu Petru, a fost primul apostol.Legenda spune ca ar fi calatorit prin Asia Mica si Balcani, raspandind crestinismul.A fost arestat in Grecia si pus sa se dezica de crestinism in schimbul vietii.Pentru ca nu a facut-o, a fost condamnat la moarte si crucificat pe o cruce in forma de X.

Petru – a ajuns la Roma in jurul anului 57 d.H., unde s-ar fi intalnit cu apostolul Pavel.Ei ar fi fost arestati de catre romanii lui Nero in timpul represiunilor anticrestine.A fost condamnat la moarte prin crucificare, cu capul in jos ( la cererea lui, pentru a se deosebi de moartea Mantuitorului ).

Iacob cel Batran - ar fi predicat invataturile sfinte in Spania, dupa care s-a reintors in Ierusalim, unde a fost prins si decapitat din ordinal regelui Aggripa I.

Ioan – fratele mai mic al lui Iacob cel Batran, apostolul cel mai iubit de catre Iisus, martor al crucificarii Sale.Se pare ca Ioan ar fi refuzat sa aduca ofrande zeitei Artemis intr-un templu din Turcia, fiind supus persecutiilor anticrestine din timpul lui Domitian.Ar fi fost supus la chinuri pentru refuzul dezicerii de religia crestina, prin scufundare intr-un vas cu ulei fierbinte.Nu a murit atunci, ci la o varsta foarte inaintata, 88 de ani, dupa ce a scris Apocalipsa dupa Ioan.

Iacob cel Tanar sau cel Mic – despre care nu se cunosc amanunte.

Bartolomeu – se pare ca el a fost mirele de la nunta din Canaa.El a raspandit credinta crestina in Armenia, Mesopotamia si India.In Armenia, unde a savarsit minuni, a fost ucis ( i s-a tras pielea de pe corpul viu ).

Matei – a calatorit in Persia si Etiopia, fiind asasinat in timp ce se ruga la curtea regelui etiopian.

Filip – a murit crucificat in Turcia la 87 de ani ; in tinerete ar fi calatorit raspandind crestinismul in Asia Mica si Balcani.

Simon Zelotul – in timpul unei calatorii misionare in Persia, impreuna cu Iuda Tadeul, ar fi fost amandoi ucisi.

Toma – a intreprins o lunga calatorie misionara ajungand pana in India de Sud.

Iuda Iscarioteanul – este apostolul care l-a tradat pe Iisus in schimbul a 30 de arginti.Dupa rastignirea Mantuitorului, cuprins de cainta, Iuda s-a fi spanzurat.

Matias – a fost inlocuitorul lui Iuda Iscarioteanul, fiind ales de ceilalti apostoli dupa tragere la sorti, in scurtul timp dintre Ridicarea la Ceruri si Pogorarea Sfantului Spirit.La tragerea la sorti ar fi participat 120 de crestini.Ar fi predicat in Palestina si Etiopia.Se pare ca a fost ucis.

Si asa, prin sacrificiul apostolilor, invataturile crestine au fost raspandite in lume.Desi initial religia crestina era interzisa, crestinii fiind deseori ucisi pentru crezul lor, in timp dreapta invatatura nu a fost invinsa.Ea s-a raspandit in continuare si acceptata in toate clasele sociale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.