Inceputurile alpinismului in Cheile Turzii

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Catararea propriu-zisa a debutat prin activitatea echipei alcatuita din Rotaridesz Stefan si Bagameri Adalbert, pasionati cercetatori ai pesterilor, care au vizitat in Cheile Turzii citeva grote situate la altitudine. Au urmat alti tineri, care, insusindu-si tehnica de catarare din manuale vechi, au inceput sa priveasca peretii Cheilor cu gindul sa-i cucereasca. Paralel cu prezenta pe teren, s-au [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inceputurile alpinismului in Cheile Turzii

Catararea propriu-zisa a debutat prin activitatea echipei alcatuita din Rotaridesz Stefan si Bagameri Adalbert, pasionati cercetatori ai pesterilor, care au vizitat in Cheile Turzii citeva grote situate la altitudine. Au urmat alti tineri, care, insusindu-si tehnica de catarare din manuale vechi, au inceput sa priveasca peretii Cheilor cu gindul sa-i cucereasca. Paralel cu prezenta pe teren, s-au tinut si prelegeri despre tehnica de catarare.

La primele iesiri s-au folosit funii obisnuite din cinepa si pitoane forjate din buloane de cale ferata. Asa s-a ajuns la primele incercari timide. In anul 1949 echipa alcatuita din Andrei Moldovan si Kovacs Francisc au intrat in Grota Sansil, folosind o creasta laterala. Citeva pitoane batute atunci se mai vad si astazi. Traseul a fost repitonat mai tirziu. In anul 1951 Lorincz Nicolae, Puiu Moldovan si Andrei Moldovan au pitonat Grota lui Hili, traseu parcurs cu placere si azi. Aceste ture marcheaza de fapt inceputurile catararii in Cheile Turzii.

La 1 iunie 1951 s-a deschis aici o scoala de alpinism organizata de Confederatia Generala a Muncii, la care au participat printre altii si alpinistii autodidacti din Cluj. Dintre ei, mentionam pe Lorincz Nicolae, care a ajuns sa fie principalul deschizator de noi trasee, instructor si animator al miscarii alpine din zona.

Dupa inchiderea scolii, prima tura pitonata pe baza noilor cunostinte a fost traseul Sansil. Apoi ,,zestrea" de trasee a Cheilor Turzii a crescut neincetat ajungind astazi la peste 50.In anul 1972 a luat fiinta sectia de alpinism a clubului sportiv Universitatea Cluj-Napoca. Aceasta sectie a fost condusa timp de 12 ani de citiva inimosi, care au educat in spiritul muntelui, al dragostei si respectului fata de natura sute de tineri, dintre care unii sint astazi cataratori si salvamontisti de frunte.

"Stadionul" lor a fost bineinteles tot zona Cheilor Turzii, unde se antrenau pentru marii pereti din Bu-cegi, Piatra Craiului, Cheile Bicazului etc. Tot in anul 1972, Szalma Mihai, Bodea Gligor si Moravek Vasile au infiintat in cadrul asociatiei sportive Turdeana o sectie de alpinism care a realizat citeva premiere in Cheile Turzii, Cheile Turenilor si Cheile Poienii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.