Incapacitati speciale in materia contractului de vanzare-cumparare

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.89

nivel: Facultate

Pentru contractul de vanzare-cumparare legea prevede anumite incapacitate speciale. Aceste incapacitate sunt interdictii (prohibitii) de a vinde si cumpara sau de a cumpara.
vanzarea intre soti este interzisa (art. 1307 c. civil)
a) donatia intre soti este revocabila (art.937 c. civil). Scopul interdictiei este de a impiedica ca sotii sa realizeze sub aparenta unor vanzari sim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Incapacitati speciale in materia contractului de vanzare-cumparare

Pentru contractul de vanzare-cumparare legea prevede anumite incapacitate speciale. Aceste incapacitate sunt interdictii (prohibitii) de a vinde si cumpara sau de a cumpara.
vanzarea intre soti este interzisa (art. 1307 c. civil)
a) donatia intre soti este revocabila (art.937 c. civil). Scopul interdictiei este de a impiedica ca sotii sa realizeze sub aparenta unor vanzari simulate donatii irevocabile (donatorul abuzand de influent ape care o are asupra sotului donator).

b) prin aceasta interdictie se apara si interesele mostenitorilor( rezervatori sau care beneficiaza de de raportul donatiilor). Daca vanzarea intre soti n-ar fi interzisa, prin vanzari simulate unul dintre soti ar putea face aluilalt liberalitati care sa exceada cotitatea disponibila sau care sa fie sustrase raportului donatiilor(fara indeplinirea conditiilor de raport).
c) prin aceasta interdictie se mai apara si interesele creditorilor, care ar putea fi fraudati prin incheierea unor contracte de vanzare-cumparare simulate (inclusive fictive).

Nerespectarea interdictiei cu privire la vanzarea intre soti, duce la mulitatea relative a contractului, anularea putand fi ceruta de oricare dintre soti, de mostenitori ocrotiti sau de creditori, fara a fi obligate sa dovedeasca fraudarea drepturilor. Fiind o mulitate relative, ea poate fi confirmata dupa desfacerea casatoriei de catre parti sau de catre mostenitori dupa moartea vanzatorului.
Vanzarea intre concubine este valabila, afara de cazul cand contractul s-a incheiat pentru a determina pe una dintre parti sa mentina starea de concubinaj si deci are o clauza imorala.

- tutorii nu pot cumpara bunurile persoanelor de sub tutela lor (cat timp socotelile definitive ale tutelei nu au fost data si primate art. 809 c.civ.)-art. 1308 pct.1 c. civil.
- mandatorii, atat conventionali, cat si legali, imputerniciti a vinde un lucru nu pot sa-l cumpere ( art.1308 pct. 2 c. civ) intrucat de regula nu se poate admite ca o persoana sa cumuleze si rolul de vanzator sic el de comparator. Legea a stabilit aceasta prohibitie (precum si prohibitia pentru functionari) pentru ca mandatorul (functionarul) san u fie pus in situatia de a alege intre interesul sau, de a cumpara cat mai ieftin, si interesul pe care trebuie sa-l apere, obtinand pretul cel mai ridicat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.