Incalzirea globala - prezentare power point

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.73

nivel: LiceuGhetarii
Un ghețar reprezintă o masă enormă de gheata persistentă, de întindere variabilă formată în regiunile polare (intalnim ghetar continental și ghetar de calota) și alpine (ghetar alpin), care, sub influența gravitatiei, se deplasează lent în lungul văilor sau pe pante.
Din ghețarii continentali adiacenți marilor și oceanelor se desprind continuu porțiuni întins[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Incalzirea globala - prezentare power pointGhetarii
Un ghețar reprezintă o masă enormă de gheata persistentă, de întindere variabilă formată în regiunile polare (intalnim ghetar continental și ghetar de calota) și alpine (ghetar alpin), care, sub influența gravitatiei, se deplasează lent în lungul văilor sau pe pante.
Din ghețarii continentali adiacenți marilor și oceanelor se desprind continuu porțiuni întinse, devenind ghețari plutitori, cunoscuți sub denumirea de aisberguri.

Ghețarii sunt periculoși datorită "incluziunilor" de apa sau a blocurilor de gheață pe care le pot elibera. În secolul XIX, apa revarsată dintr-o astfel de "incluziune" a provocat o gigantică scurgere de noroi și blocuri de gheață care a măturat stațiunea termală Saint-Gervais, omorând sute de persoane.

DEZASTRU. Cercetătorii estimează că un milion de kilometri pătrați de banchize polare se vor topi, iar efectele pot fi devastatoare. Potrivit celui mai pesimist scenariu, în următorii ani terenurile vor deveni aride și aproape o treime din plante și animale vor dispărea. Nivelul oceanelor este în creștere, iar, din cauza distrugerii unor ecosisteme, sute de specii de animale și plante dispar anual.

Alte mii sunt amenințate. Din acest motiv, mai mulți ecologiști i-au cerut președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso să tragă un semnal de alarmă. Acesta a prezentat un calcul făcut de specialiști și a anunțat că ar fi nevoie ca, până în 2020, fiecare european să plătească 3 euro pentru ca iarna să rămână iarnă și vara, vară. Și trebuie să o facă repede, pentru că la poli situația este de-a dreptul dramatică.

În Antarctica, cercetătorii britanici spun că un imens bloc de gheață a început să se desprindă și că ar fi cea mai mare bucată separată din calota polară. Îngrijorarea europenilor este pe deplin justificată. La fel de important este ca bogația faunei si florei să fie conservată cu orice preț. De altfel, în Danemarca există deja o bancă de semințe, botezată sugestiv Arca lui Noe. Este vorba de un imens depozit unde sunt păstrate semințele a zeci de mii de plante ce ar putea dispărea în următoarele decenii. Și specialiștii români avertizează că zece județe ale țării vor deveni aride în următorii douăzeci de ani și mai multe culturi vor dispărea. Cele mai afectate regiuni vor fi Oltenia, Banatul și Dobrogea

O analiză a Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei (NOAA), făcută de-a lungul a 20 de ani, confirmă presupunerile făcute de Națiunile Unite, potrivit cărora, până în anul 2050, ghețarii din Alaska se vor topi în perioada de vară, reducându-se la jumătatea din teritoriul pe care îl ocupau în anii '80.

O asemenea topire ar putea avea efecte profunde asupra mamiferelor dependente de gheață, acum fiind considerate specii amenințate cu dispariția, din cauza schimbării habitatului. Încălzirea globală ar putea să influențeze negativ și pescuitul comercial. Acest lucru amenință animalele care depind de gheață, cum ar fi urșii polari și prada lor preferată, focile. Dintre cei 16.000 de urși polari în prezent, doar cei din zona canadiană a Insulelor Arctice și cei de pe coasta de vest a Groenlandei vor putea supraviețui

Urșii polari depind de gheață, aceasta fiind pentru ei o platformă unde pot vâna foci. Rareori vânează pe pământ sau în mare. Din cauză că topirea ghețarilor din Marea Arctică este subestimată, oamenii de știință afirmă că previziunile sumbre despre scăderea populației de urși vor fi depășite de realitate. Situația urșilor polari este disperată, a declarat Kassie Siegel, cea care a scris o petiție cerând protecție pentru aceste animale. "Se vor îneca, vor fi înfometați, o să recurgă la canibalism și vor dispărea", a adăugat aceasta.

O mica sansa
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca ghetarii de la Polul Nord se topesc intr-un ritm alarmant. Si totusi, nimeni nu poate contracare efectele incalzirii globale. Cercetarile oamenilor de stiinta au scos la lumina, insa, un element surpriza care diminueaza aceste efecte, gaurile din stratul de ozon, se anunta in editia online a publicatiei ruse Pravda.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.