Incalzirea globala

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In continuare este prezentata o sinteza a materialelor aparute in presa de specialitate in ultimii ani pe tema incalzirii globale.
Noua din cei mai "fierbinti" zece ani s-au petrecut din 1995 si pina in prezent, iar animalele sint influentate de caldura globala, dar si de recentele schimbari de temperatura, conform unui articol publicat de "The Guardian". Unele specii, cum ar fi marmotele, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Incalzirea globala

In continuare este prezentata o sinteza a materialelor aparute in presa de specialitate in ultimii ani pe tema incalzirii globale.
Noua din cei mai "fierbinti" zece ani s-au petrecut din 1995 si pina in prezent, iar animalele sint influentate de caldura globala, dar si de recentele schimbari de temperatura, conform unui articol publicat de "The Guardian". Unele specii, cum ar fi marmotele, ies prematur din hibernare, altele slabesc, iar ciclurile de imperechere a pasarilor, reptilelor si broastelor testoase au fost date peste cap.

"Ecosistemul este un lant foarte delicat si a fost derutat de schimbarile vremii", spune Germana Spunznar, de la Universitatea Sapienza din Roma.
Fenomenele neobisnuite readuc in discutie vinovatul bun la toate, adica incalzirea globala. "Fenomenele extreme precum tornadele, variatiile mari si bruste de temperatura sau intensificarile vintului sint mult mai frecvente in ultimii ani decit in trecut", constata si Roxana Bojariu, meteorolog previzionist in cadrul INM.

Incalzirea globala a devenit de la un timp "posibila" explicatie a tuturor fenomenelor naturale neortodoxe: deplasarea tropicelor, extinderea deserturile, valurile reci si, mai nou, intensitatea uraganelor. Doua studii publicate recent in Statele Unite au contrariat comunitatea stiintifica: ele stabilesc legatura dintre intensitatea cicloanelor si incalzirea climatica. "S-ar parea ca exista o legatura istorica intre variatiile de temperatura la suprafata Oceanului Atlantic si activitatea ciclonica tropicala, din secolul al XIX-lea", au indicat Michael Mann, de la Universitatea din Pennsylvania, si Kerry Emanuel, de la Massachusetts Institute of Technology.

Oamenii de stiinta prevad, de altfel, si o serie de efecte viitoare ale incalzirii globale. O planeta mai calda va avea si mai multe precipitatii, in opinia lor, dar oamenii nu vor avea capacitatea de a gestiona cantitatile mari de apa. "Mama natura nu va mai actiona ca un rezervor, asa cum s-a intimplat in trecut. Apele vor veni toate deodata si nu va exista posibilitatea de a le gestiona", spune Tim Barnett, de la Institutul de Oceanografie Scripps, adaugind ca viitorul va aduce mai multa ploaie si mai putine zapezi. De altfel, la ritmul de topire a ghetarilor, acestia vor disparea cu totul in numai citiva zeci de ani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.