Incalzirea globala

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.62

nivel: Facultate

Al 3-lea Raport de Evaluare al IPCC (Intergovernmental Panel of Climate Change-Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice), elaborat in 2001, prezinta o sinteza a rezultatelor cercetarilor actuale privind schimbarile climatice globale observate in secolul 20: temperatura medie globala a crescut cu 0,6C (1860-2000), fiind mai pronuntata in America de Nord, zona ecuatoriala si Asia (0,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Incalzirea globala

Al 3-lea Raport de Evaluare al IPCC (Intergovernmental Panel of Climate Change-Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice), elaborat in 2001, prezinta o sinteza a rezultatelor cercetarilor actuale privind schimbarile climatice globale observate in secolul 20: temperatura medie globala a crescut cu 0,6C (1860-2000), fiind mai pronuntata in America de Nord, zona ecuatoriala si Asia (0,4-0,8C); acest fenomen a fost mai pronuntat in a doua jumatate a secolului; nivelul marii mediu global a crescut cu o rata medie anuala de 1 mm;

Durata acoperirii cu gheata pe rauri si lacuri a scazut cu doua saptamani la latitudinile mijlocii si inalte din emisfera nordica; a avut loc o descrestere a grosimii si extinderii spatiale a ghetii din zona arctica (cu 40% in ultimii 30 de ani); retragerea ghetarilor din zonele nepolare (Alpi); precipitatiile au crescut cu 5-10% la latitudinile medii si inalte din emisfera nordica si au scazut cu 3% in regiunile subtropicale (uscat); a crescut cu 2-4% frecventa precipitatiilorE intense", a declarat dr. Aristita Busuoic, specialist climatologie ANM.Tot mai multe evenimente extreme.

Cercetarile realizate de specialistii climatologi din ANM (Administratia Nationala de Meteorologie) pe sirurile lungi de date de la 14 statii meteorologice (1901-2000) au evidentiat o incalzire medie pe tara de 0,3C, mai pronuntata in jumatatea estica a tarii (0,8C la statiile Bucuresti-Filaret, Constanta si Roman). Din punct de vedere pluviometric, s-a evidentiat o tendinta de scadere a cantitatilor anuale de precipitatii, mai pronuntata in centrul tarii, cu cresteri usoare in nord-est si unele regiuni din sud. Din analiza sirurilor mai scurte (1961-2000) de la mai multe statii meteorologice (pana la 100), s-au evidentiat schimbari si in regimul altor parametri, printre care si evenimentele extreme.

"Schimbarile climei in urmatoarele decenii - ne mai spune dr. Aristita Busuioc, sunt estimate pe baza unor scenarii climatice realizate cu modele numerice extrem de complexe, care au la baza legi fizice, dinamice si chimice, care simuleaza comportamentul subsistemelor ce compun sistemul climatic, in conditiile unor scenarii de emisie a gazelor cu efect de sera si aerosoli. Aceste scenarii de emisie sunt conditionate de anumiti factori: populatia, dezvoltarea economico-sociala, schimbarile tehnologice, care sunt puternic incerte". Cel de al 3-lea Raport al IPCC, pe baza rezultatelor de cercetare pe plan mondial, sintetizeaza urmatoarele modificari:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.