Inalienabilitatea, insesizabilitatea si imprescriptibilitatea domeniului public

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.52

nivel: Facultate

Statul si unitatile administrativ-teritoriale pot da imobile din patrimoniul lor in folosinta gratuita, pe termen limitat, persoanelor juridice fara scop lucrativ (fundatii sau asociatii), care desfasoara activitati de binefacere sau de utilitate publica ori serviciilor publice. Pentru prejudiciile cauzate ca urmare a neindeplinirii acestei obligatii, titularul dreptului de administrare va raspund[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inalienabilitatea, insesizabilitatea si imprescriptibilitatea domeniului public

Statul si unitatile administrativ-teritoriale pot da imobile din patrimoniul lor in folosinta gratuita, pe termen limitat, persoanelor juridice fara scop lucrativ (fundatii sau asociatii), care desfasoara activitati de binefacere sau de utilitate publica ori serviciilor publice. Pentru prejudiciile cauzate ca urmare a neindeplinirii acestei obligatii, titularul dreptului de administrare va raspunde potrivit legii, fiind posibila si revocarea dreptului sau de administrare.
Bunurile din domeniul public sunt insesizabile, respectiv nu pot fi supuse executarii silite si asupra lor nu pot fi instituite garantii reale.

Bunurile din domeniul public sunt imprescriptibile adica nu pot fi dobandite de alte persoane prin uzucapiune sau prin efectul posesiei de buna-credinta asupra bunurilor mobile.In art. 6 din Legea nr. 213/1998 s-a prevazut ca bunurile preluate de stat fara un titlu valabil, inclusiv cele obtinute de stat prin vicierea consimtamantului, pot fi revendicate de proprietar sau de succesorii acestuia daca nu fac obiectul unor legi speciale de reparatie. Instantele judecatoresti vor fi competente sa stabileasca valabilitatea titlului. Este de observat ca prin vointa legiuitorului, in acest caz nu este incalcata imprescriptibilitatea statuata pentru bunurile din domeniul public.

Ca o regula generala, legiuitorul si-a confirmat punctul sau de vedere, aratand ca actele juridice incheiate cu incalcarea prevederilor privind regimul juridic al bunurilor din domeniu public (dobandire, precum si faptul ca sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile) sunt lovite de nulitate absoluta.
In literatura juridica interbelica s-a aratat ca principiul inalienabilitatii domeniului public nu este absolut si uniform, ci numai relativ si limitat.

Astfel, in principiu toate bunurile imobile sunt inalienabile, dar aceasta inalienabilitate nu este absoluta, tot asa cum bunurile mobile din domeniul public sunt in principiu alienabile dar, sunt si bunuri mobile care sunt inalienabile. [2] Aceasta precizare am considerat-o necesara deoarece legiuitorul, in prezent, cand spune ca bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile nu face nici o distinctie intre bunuri imobile si mobile (art. 11 alin. 1 din Legea nr. 213/1998). Dar, o data ce acelasi legiuitor spune ca bunurile mobile din domeniu public nu pot fi dobandite de catre alte persoane prin efectul posesiei de buna credinta, intelegem ca referirea de principiu pe care o face legiuitorul consta in faptul ca nu se face nici o distinctie intre bunuri imobile si bunuri mobile in privinta regimului juridic aplicabil, stabilind o egalitate de tratament.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.