Inainte de moarte de Marin Preda

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Facultate

Dupa un timp, pentru ca durerea nu inceta se duce la soacra lui Geaca sa-l vindece. Pentru ca starea lui se agraveaza, fiind ingrijorat, apeleaza la un doctor.Dupa o criza puternica, sotia lui isi aduce aminte de un leac babesc stiut de la mama ei, dar pe care Stancu il refuza.Intr-un tarziu, pentru ca boala continua sa persiste, dupa ce o trimite pe femeie in casa il intreba pe doctor cat mai are[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inainte de moarte de Marin Preda

Dupa un timp, pentru ca durerea nu inceta se duce la soacra lui Geaca sa-l vindece. Pentru ca starea lui se agraveaza, fiind ingrijorat, apeleaza la un doctor.Dupa o criza puternica, sotia lui isi aduce aminte de un leac babesc stiut de la mama ei, dar pe care Stancu il refuza.Intr-un tarziu, pentru ca boala continua sa persiste, dupa ce o trimite pe femeie in casa il intreba pe doctor cat mai are de trait. Raspunsul este sumbru...nu se stie daca va mai apuca toamna.

NUVELA PSIHOLOGICA
Aceasta opera este o nuvela deoarece e scrisa in proza, iar ca intindere se incadreza intre schita si roman. Tot o caracteristica specifica nuvelei este numarul redus de personaje, caracterul acestora se contureaza in general in staari conflictuale.

Pentru ca Stancu lui Stancila nutreste sentimente de frica si obsesie, gandindu-se la moartea sa apare un conflict interior: pe de-o parte vrea ca mai bine sa moara decat sa indure suferinta bolii, dar pe de alta parte se gandeste ca isi lasa sotia singura si cu o inmormantare pe cap.

TEORIE LITERARA.
In nuvela avem un narator-martor, acesta este prezent la momentele mari ale actiunii:atunci cand Stancu al lui Stancila sapa o groapa pentru a-si construi o fantana, moment in care il apuca un junghi, atunci cand doctorul ii face o vizita acasa sa vada cum se simte.Deasemenea naratorul are rol de observator si este creditabil. El, inca de la inceputul operei ne dezvaluie faptul ca Stancu este pe moarte si ne arata de unde i se trage boala.

Naratorul este omniscient pentru ca dezvaluie gandurile lui Stancu, prin care personajul isi manifesta dorinta de a afla cat mai are de trait.Naratiunea ca istorie este constrita pe baza gradatiei. Ea consta in susccesiunea acelorasi elemente intr-o variatie ascendenta: Stancu incepe sa sape o groapa; dupa ce sapa multe zile el gaseste apa; cand este aproape gata sa termine fantana il apuca un junghi.Gradatia consta aici in evitarea monotoniei.

Paralelismul este prezent si el(cand Stancu era sanatos si cand el se imbolnaveste);Naratiunea ca discurs este construita pe baza prezentarii (povesteste cum Stancu incearca sa faca o ultima incercare de a se ridica din pat) dar si pe baza reprezentarii( Stancu poarta o ultima discutie cu doctorul, in care doctorul ii spune ca nu mai apuca toamna);

Portretul personajului principal Stancu lui Sancila
In aceasta nuvela apare atat portretul fizic cat si portretul moral al lui Stancu.Portretul fizic este sumar realizat rezumandu-se doar la cateva detali fizice, accentul cazand de aceasta data pe portretul moral ,psihologic al lui Stancu amplu si detaliat.Portretul moral descrie trasaturile de caracter ale personajului , calitatile si defectele sale.

In prima parte a nuvelei Stancu apare ca un om puternic si ambitios, dornic sa construiasca o fantana. Odata fantana construita el devine mai agitat, mai nemultumit, suparandu-l faptul ca toti veneau in gradina la el pentru a lua apa. Portretul este gradat .La inceput Stancu apare increzator in fortele propri, pentru ca apoi sa devina din ce in ce mai agitat, la sfarsit comportamentul sau luand chiar o nuanta de disperare, de isterie.

Portretul are functia de informare ,el da posibilitatea descoperiri personajului, a reprezentarii lui , permite cunoasterea statutului sau social, a convingerilor sale.Insa are rol si de revelator (de dezvaluire).Fizionomia ,tinuta pot dezvalui gandurile si intentiile secrete , pot indica defecte sau calitati care anticipeaza ori explica o anumita evolutie.In opera "Inainte de moarte" apar adesea pauze descriptive intrerupand naratiunea ca sa pregateasca punctul culminant sau apare chiar intr-un moment de maxima tensiune , prelungind-o, printr-o descriere(de loc sau de atmosfera).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.