Inainte de intemeierea domniilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Acela care, in loc sa se indrepte spre Belgrad prin Ungaria de sud, ar fi luat drumul Ardealului, de acolo ar fi trecut, cum au trecut cavalerii teuAZtoni, dupa 1200, in partile Cinapulungului, -- unii pretind ca si prin partile Buzaului, dar nu gasesc nici o dovada pentru aceasta. Si de la Cimpulung ar fi coborit pe Riul Doamnei in valea Dimbovitei, iar prin acea vale, fara sa atinga Tirgovistea,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inainte de intemeierea domniilor

Acela care, in loc sa se indrepte spre Belgrad prin Ungaria de sud, ar fi luat drumul Ardealului, de acolo ar fi trecut, cum au trecut cavalerii teuAZtoni, dupa 1200, in partile Cinapulungului, -- unii pretind ca si prin partile Buzaului, dar nu gasesc nici o dovada pentru aceasta. Si de la Cimpulung ar fi coborit pe Riul Doamnei in valea Dimbovitei, iar prin acea vale, fara sa atinga Tirgovistea, asezata pe valea altui riu, Ialomita, ar fi ajuns la Bucuresti, care pe vremea aceasta era un simplu sat, fara cetatea de mai tirziu, inl umbra careia s-au dezvoltat Bucurestii vechi --, pe malul celalt.

De la satul urmasului mosului Bucur ar fi trecut la Giurgiu, si pe la acest vad ar fi ajuns in Peninsula Balcanica.Sa ne punem in locul calatorului de atunci si sa dam o impresie a prinAZcipatului Terii Romanesti asa cum el exista atunci.Cine, pe la 1260--80, ar fi luat drumul Ardealului, ar fi gasit o Tara RomaAZneasca pe care noi, astazi, trebuie sa facem sfortari de minte. inlaturind anume prejudecati si idei primite in scoala, pentru a o intelege. Tara Romaneasca, in constiinta poporului nostru, insemna tot pamintul locuit de romani asupra caruia nu s-a intins o stapinire straina.

Evident, romanii din vremea aceea nu erau in stare sa zugraveasca aceasta tara, ei cari nu scriau si nu cetiau; cu toate acestea nu stiu daca e mai bine sa aiba un popor o harta pe care o poate zugravi, dar nu ar putea-o apara, decit sa aiba o tara pe care sa stie a o apara fara sa fie in stare a o zugravi.Tara Romaneasca insemna o conceptie absolut romana, pe de o parte, si, pe de alta, absolut moderna, fiindca epoca moderna tine sama de dreptul national si de configuratia geografica, cu hotarele ei naturale. Poporul nostru s-a indreptat dupa lucruri pe care alte popoare le-au neglijat.

El si-a inchipuit tara lui totdeauna in legatura cu intreg trecutul si tot pamintul pe care l-au locuit ai lui.Deci, cind in anume documente unguresti se intilneste pomenirea "terii" sau a "padurii romanilor", nu trebuie sa ni le inchipuim cu caracter local, ci in legatura cu aceasta conceptie populara, asa de veche, asa de vasta, asa de dreapta si asa de fecunda, care este a Terii Romanesti de caracter na-tional si de configuratie geografica naturala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.