In vreme de razboi de IL Caragiale

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

In capitolul al II-lea procesul alienarii psihice, evolutia spaimei lui Stavrache este urmarita de autor in toate ipostazele, in trepte succesive, pana la stadiul paroxistic. El merge la oras la avocat, sa-i intocmeasca forme legale pentru a intra in stapanirea "averii unui frate bun pierdut, care n-are alt mostenitor". Precizarea avocatului ca numai reantoarcerea fratelui l-ar putea scoate din dr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In vreme de razboi de IL Caragiale

In capitolul al II-lea procesul alienarii psihice, evolutia spaimei lui Stavrache este urmarita de autor in toate ipostazele, in trepte succesive, pana la stadiul paroxistic. El merge la oras la avocat, sa-i intocmeasca forme legale pentru a intra in stapanirea "averii unui frate bun pierdut, care n-are alt mostenitor". Precizarea avocatului ca numai reantoarcerea fratelui l-ar putea scoate din drepturi sporesc nelinistea si teama avarului Stavrache.

Cu timpul, teama se transforma in obsesie si carciumarul incepe sa aiba halucinatii, caci "popa Iancu volintirul...venea din cand in cand de pe alta lume sa tulbure somnul fratelui sau".
Naluca popei apare tot mai des si de fiecare data il intreaba cu surprindere: "Gandeai c-am murit, neica?"
Dupa primul cosmar, in care fratele apare ca un ocnas evadat ce-l tranteste la pamant, Stavrache plateste slujbe la biserica pentru odihna sufletului fratelui pe care-l credea mort.

Al doilea cosmar il aduce pe acesta ca ofiter, cu un detasament de ostasi. Stavrache vrea sa fuga, dar fratele sparge usile, punandu-i - printre hohote de ras - aceeasi intrebare: "Gandeai c-am murit, neica?"
Capitolul al treilea cuprinde punctul culminant si tragicul deznodamant al nuvelei.Fiindca a golit casieria regimentului, Iancu Georgescu , ajuns ofiter, se intoarce intr-o noapte viforoasa pentru a-i cere bani fratelui sau, in schimbul averii insemnate pe care i-a lasat-o. In caz contrar va trebui sa se impuste.

In momentul reantalnirii, Stavrache confunda planul real cu cel al halucinatiilor, iar incordarea atinge punctul maxim. Acesta este punctul culminant al naratiunii. Crezand ca are un alt cosmar, se inchina la icoane si se culca. Are un vis ingrozitor si - cand fratele nedumirit de comportarea sa - il trezeste, carciumarul este cuprins de o criza de nebunie.Zdrobeste o masa si se arunca asupra fratelui sau, incercand sa-l muste si sa-l sugrume.In cele din urma - imobilizat de cei doi vizitatori, Stavrache isi pierde mintile si canta popeste.
Finalul este trist si exprima mesajul nuvelei, acela ca avaritia si banul dezumanizeaza. Drumul celor doi frati este un esec.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.