In vreme de razboi Ion Luca Caragiale

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Facultate

Nuvela fantastica (Calul dracului, La hanul lui Manjoala, Kir Ianulea),Fantasticul patrunde in planul real al actiunii sporindu-i semnificatiile si nota de mister. Nuvelele reprezinta o impletire intre banalitatea vietii reale si fabulosul folcloric in simetrii savante. Caragiale recurge la mitul strigoiului (Calul dracului) sau valorifica necuratul ca tema, in "La hanul lui Manjoala" si "Kir Ianu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In vreme de razboi Ion Luca Caragiale

Nuvela fantastica (Calul dracului, La hanul lui Manjoala, Kir Ianulea),Fantasticul patrunde in planul real al actiunii sporindu-i semnificatiile si nota de mister. Nuvelele reprezinta o impletire intre banalitatea vietii reale si fabulosul folcloric in simetrii savante. Caragiale recurge la mitul strigoiului (Calul dracului) sau valorifica necuratul ca tema, in "La hanul lui Manjoala" si "Kir Ianulea". Scriitor realist, Caragiale aduce in spatiul real fantasticul, concept literar care patrundea timid in literatura romana a epocii sale.

Nuvela naturalista (O faclie de paste, Pacat, In vreme de razboi).Aici se deschid spatii ale psihologiei abisale ale observatiilor terifiante ajunse uneori la paroxism, la acte si gesturi iesite din comun. G. Calinescu vorbeste despre un naturalism radical in contextual acestor opere, subliniind elementul predominant psihologic in nuvela "In vreme de razboi".

In vreme de razboi apartine seriei de scrieri realiste ce introduc in spatiul imaginar fantasticul si grotescul naturalist.Subiectul. Actiunea se petrece in timpul razboiului pentru Independenta (1877), lucru sugerat si de titlul nuvelei. Autorul urmareste evolutia personajului principal, Stavrache, un hangiu din Podeni. Acesta afla in mod neasteptat dupa doi ani de "hotii de cai" si "calcari" ale unei cete de talhari ca preotul Iancu Georgescu, fratele sau, "om cu dare de mana" este de fapt capetenia acestei bande de talhari.

Dupa ce talharii sunt prinsi, preotul vine la fratele sau, carciumarul Stavrache cu nevoia de a se destainui si de a se elibera de teama de a fi prins si judecat. Stavrache este surprins de marturisirea lor si se gandeste sa-l ajute, asa cum ii cere datoria lui de frate. Intalnirea celor doi are loc noaptea, iar intamplarea face ca pe la han sa treaca un grup de militari ce se indrepta spre frontul din Balcani. Hangiul il convinge pe ofiterul care conducea regimentul sa-l ia pe fratele sau ca voluntar, fara sa ceara acte sau alte formalitati.

Iancu pleaca la razboi, iar Stavrache ramane sa administreze averea fratelui sau si sa poarte povara cumplitului secret. De pe front sosesc vesti care sunt contradictorii: prima scrisoare il anunta ca Iancu se distinge prin acte de bravura militara, a doua, scrisa cu slova straina il vesteste pe Stavrache de moartea eroica a fratelui sau. Scrisoarea era o farsa a unui camarad al lui Iancu, insa Stavrache nu stia acest lucru. Consulta un avocat in legatura cu conditiile legale ale pastrarii averii. Gandul tot mai atintit catre implinirea dorintei de a mosteni averea "defunctului", ii tulbura mintile si sufletul din ce in ce mai mult. Hangiul incepe sa fie bantuit de cosmaruri.

Mai intai viseaza ca fratele lui, aflat in postura de ocnas evadat, vine sa-i ceara ajutor, dar el refuza sa i-l dea, declansandu-se intre cei doi o lupta acerba. In al doilea vis Iancu vine amenintator, ca soldat victorios, atacandu-l. Dupa cativa ani Iancu se intoarce pe neasteptate intr-o noapte de iarna cumplita. Sosirea, pe cat de reala pe atat de inoportuna a Popii Iancu impreuna cu un camarad, reintors cu scopul de a procura banii cu care sa acopere o suma delapidata din banii regimentului, declanseaza o criza paroxista.

Stavrache reactioneaza ca in cosmar, nefacand distinctia dintre vis si realitate, intr-o stare de totala dementa isi ataca fratele, dar nu mai iese invingator. Personajul cedeaza, isi pierde mintile si imobilizat de cei doi vizitatori nocturni incepe sa cante popeste. Eroul este abandonat in nebunia lui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.