In vreme de razboi

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.96

nivel: Liceu

La asa stare, trebuia, se-ntelege, sa se opreasca ochii talharilor. Intr-o seara, Iancu a facut prostia sa ramana acasa singur de tot: pe batrana a trimis-o cu trasura la targ, cu un baiat; pe un argat l-a manat la camp, pe alti doi, cu carele, dupa lemne la padure. Dupa miezul noptii, iacate oaspetii negri: l-au legat, l-au schingiuit si i-au luat o groaza de bani. Norocul batranei ca lipsea; fac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In vreme de razboi

La asa stare, trebuia, se-ntelege, sa se opreasca ochii talharilor. Intr-o seara, Iancu a facut prostia sa ramana acasa singur de tot: pe batrana a trimis-o cu trasura la targ, cu un baiat; pe un argat l-a manat la camp, pe alti doi, cu carele, dupa lemne la padure. Dupa miezul noptii, iacate oaspetii negri: l-au legat, l-au schingiuit si i-au luat o groaza de bani. Norocul batranei ca lipsea; facea poate gresala sa tipe, si talharii o omorau, cum s-a si intamplat in alta parte cu o baba, peste cateva zile. De mirare insa un lucru - popa avea un buiestras minunat si doua iepe de prasila: nu i le-au luat. Dar ceva si mai curios - cainii din curte, niste dulai ca niste fiare, nu dedasera macar un semn de viata!

Hotii au fel-de-fel de mestesuguri ca sa adoarma cainii cei mai salbatici; le da pesemne un fel de mancare descantata ori cine stie ce. Pe preot l-au gasit a doua zi intr-un tarziu legat butuc, cu muschii curmati de stransura franghiilor, cu calusu in gura, d-abia mai putand geme. L-au dezlegat degrab, si bietul om a povestit, gafaind si cu mintea pierduta de groaza, tot ce patimise. Nu trecura nici doua saptamani si se auzi de alta calcare - aceea, in adevar, spaimantatoare. Arendasul de la Darmanesti a fost calcat de cu seara. Omul traia acolo cu o ruda batrana, o baba, care-i ingrijea de casa. Baba a facut neghiobia sa tipe, si arendasul, si mai neghiob, a tras cu revolverul. Atata le-a trebuit!

L-au chinui, i-au fierastruit pana i-au dat gata. Nu se putea sti cat jefuisera, desigur fusese o suma insemnata - arendasul vanduse de curand o catatime mare de bucate. Dar in sfarsit faradelegea asta fusese cea din urma. Oamenii spoiti cu negru cazusera in lanturile justitiei az-noapte, tocmai cand se porneau la o noua isprava. Vestea aceasta se imprastiase intr-o clipa ca o lumina linistitoare peste catetrele hotarele bantuite. Catre seara se intorcea acasa, calare pe buiestrasul lui, popa Iancu. Si calul si omul erau zdrobiti de umblet. De trei zile popa alergase dupa daraveri de negustorie, - vindea vite si cumpara porci.

Pe unde umblase n-aflase nimica de prinderea talharilor. Maica-sa il astepta cu masa; fiul n-avea pofta de mancare; ii era degraba sa mearga la neica Stavrache, hangiul, fratele-sau mai mare. Hangiul era foarte multumit: om cu dare de mana, cu han in drum - mare greutate i se luase de pe suflet. Cate nopti nu dormise el o clipa macar cumsecade, tragand cu urechea si asteptand cu inima sarita pe musafirii de noapte!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.