In pragul secolului XXI - un sistem international in schimbare

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.86

nivel: Facultate

2. Inainte de a ajunge la tema propriu-zisa, se impune sa trecem in revista pe scurt, preliminariile bipolarismului. Sistemul international s-a creat - fiind cristalizat catre sfarsitul secolului trecut si inceputul secolului nostru - prin expansiunea coloniala a Europei. In perioada respectiva, raportul de forte dintre principalele puteri se modifica in favoarea Germaniei, ceea ce impune crearea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In pragul secolului XXI - un sistem international in schimbare

2. Inainte de a ajunge la tema propriu-zisa, se impune sa trecem in revista pe scurt, preliminariile bipolarismului. Sistemul international s-a creat - fiind cristalizat catre sfarsitul secolului trecut si inceputul secolului nostru - prin expansiunea coloniala a Europei. In perioada respectiva, raportul de forte dintre principalele puteri se modifica in favoarea Germaniei, ceea ce impune crearea aliantelor Antanta si cea a Puterilor Centrale, care vor fi si principalii protagonisti ai primului razboi mondial.4. Al doilea razboi mondial s-a datorat, in linii mari:

* idealismului prevalentei dreptului international asupra politicii de putere (vezi socul produs de primul razboi mondial);
* angajamentelor de pace de dupa terminarea primului razboi mondial;
* retragerii, din motive diferite, a puterilor extra-europene de pe continent si incredintarea sarcinii supravegherii Germaniei Angliei si Frantei, prea slabe sa o faca. (SUA s-au "suparat" pe europeni, iar Rusia a fost ostracizata din cauza revolutiei, ceea ce a apropiat-o de Germania, ostracizata si ea in urma infrangerii).

5. Consecintele celui de al doilea razboi mondial au conturat infatisarea sistemului international postbelic.; Intre acestea enumeram:
* Reasezari majore in echilibrul mondial de putere: puterile invinse (Germania, Japonia si Italia) au iesit pur si simplu din joc, iar altele - chiar invingatoare (Marea Britanie, Franta, sau China), desi au ramas in joc, nu au mai contat; disparitia imperiilor coloniale (prima faza a disparitiei imperiilor s-a petrecut in Europa, dupa primul razboi mondial) a fost, in egala masura, atat o ilustrare, cat si o cauza a caderii suferite de Marea Britanie si Franta dupa razboi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.