In noptile cu luna femeile torc canepa

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.91

nivel: Liceu

Aria de cuprindere a acestor scrieri este impresionanta, fiind sugerata chiar de titlurile lor:Tari de apa, de foc si de pamant, Tabacarii, Lumea petrolului, Cartea oltului, Tragedia poporului basc, Pe urmele razboiului din Moldova, Oameni si carbuni in valea Jiului, Privelisti si sentimente etc.
Reportejele literare ale lui Bogza (descriptive sau narative) se deosebesc de cele jurnalist[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In noptile cu luna femeile torc canepa

Aria de cuprindere a acestor scrieri este impresionanta, fiind sugerata chiar de titlurile lor:Tari de apa, de foc si de pamant, Tabacarii, Lumea petrolului, Cartea oltului, Tragedia poporului basc, Pe urmele razboiului din Moldova, Oameni si carbuni in valea Jiului, Privelisti si sentimente etc.
Reportejele literare ale lui Bogza (descriptive sau narative) se deosebesc de cele jurnalistice (ancheta, portret, interviu) tocmai prin arta cu care acesta transpune realitatea in struturi literare fara a cadea insa in fictiune. Un astfel de reportaj este si cel intitulat In noptile cu luna femeile torc canepa, din volumul Tari de apa, de foc si de pamant (1939), care are ca idee centrala viata aspra, dura, a locuitorilor din Muntii Apuseni.

Desi Bogza priveste existenta motilor in complexitate, titlul se opreste numai asupra unui aspect esential care l-a impresionat in mod deosebit pe scriitor- "lupta femeilor cu canepa", pentru a o transforma pana in primavara in cate "un cearceaf scortos" si in "cateva camasi aspre si negre".
Ca in orice reportaj - fie el literar sau jurnalistic - , scriitorul prezinta aspecte din lunea reala, cunoscute la fata locului. Asa se explica faptul ca locurile evocate sunt strict precizate - Valea Ariesului, satele Albac, Vidra si Ponorel -, iar autorul ofera uneori chiar date exacte, prin intermediul cifrelor.

Datele obtinute astfel sunt apoi organizate intr-un text structurat in trei parti, al caror continut reliefeaza, in ordine, viata si ocupatiile motilor de pe Valea Ariesului, imaginea satelor de moti si "necurmata istovire" a femeilor de a transfforma canepa in cateva obiecte. Motii de pe Valea Ariesului prelucreaza lemnul si ,merg cu scandurile ca sa le vanda. Ianrna drumul este anevoios si la venirea serii dejuga boii si dorm in zapada alaturi de ei. A doua zi se inapoiaza cu saci de malai cumparat pe banii obtinuti pe scanduri. Motii de pe cealalta parte a Ariesului cioplesc iarna ciubere si doinite pe care le vor vinde in timpul verii in toata tara.

Cel mai sarac sat din aceasta zona este Ponorel, o asezare cu 1900 de suflete. Pamantul este la fel de sarac ca si oamenii, dar cu toate acestea sunt moti care se ocupa cu agricultura. Satele de moti sunt asa de imprastiate, incat distanta de un kilometru este cea mai apropiata. Ei si-au asezatcasele pe cele mai inalte culmi pentru a nu mai fi nevoiti sa urce gunoiul din vale spre a fertiliza pamantul, "blstem al acestor tinuturi".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.