In mijlocul lupilor de Vasile Voiculescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 6.60

nivel: Liceu

Vasile Voiculescu, poet, prozator şi dramaturg, reprezentant din perioada interbelică, este autorul unei opere deosebit de originale, īn care, īn domeniul prozei accentul cade pe dimensiunea fantastică.
Povestirea este o specie a genului epic, de mici dimensiuni, īn care accentul este pus pe īntāmplări şi situaţii, şi mai puţin asupra personajelor. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In mijlocul lupilor de Vasile Voiculescu

Vasile Voiculescu, poet, prozator şi dramaturg, reprezentant din perioada interbelică, este autorul unei opere deosebit de originale, īn care, īn domeniul prozei accentul cade pe dimensiunea fantastică.
Povestirea este o specie a genului epic, de mici dimensiuni, īn care accentul este pus pe īntāmplări şi situaţii, şi mai puţin asupra personajelor.
Īn opera ,,Īn mijlocul lupilor" se acordă importanţă naratorului şi actului narării. Din punct de vedere compoziţional, opera este alcătuită dintr-un fragment iniţial şi unul final, ceea ce constituie cadrul(rama), īn interiorul căruia este inserată o īntāmplare. Cadrul este reprezentat de interiorul unei camere unde un grup de prieteni discută despre vānătoare, şi īn componenţa cărora se află şi naratorul care povesteşte o īntāmplare petrecută cu mulţi ani īn urmă, şi care constituie povestirea propriu-zisă. Aceste caracteristici ale operei ,,Īn mijlocul lupilor" sunt specifice povestirilor in rama.
Astfel, naratorul relateaza ca pe vremea cand era judecator de pace al unui ocol rural a avut de-a face cu un personaj aparte, un om interesant ce starnea curiozitatea in a afla mai multe despre el. Este vorba despre un om supranumit Luparul, care participa la intamplarile narate de povestitor şi care constituie personajul principal al operei.
Povestirea intamplarilor este de dimensiuni mici si se face folosind ca modalitate principala de realizare a operei naratiunea la persoana I, intrucat naratorul participa la intamplarile narate. Povestitorul relateaza astfel o intamplare imbinata foarte mult cu fantasticul, o aventura care oscileaza intre fabulos si real, pe care o traieste alaturi de Lupar. Totul incepe in noaptea Sf Andrei, cand Luparul si naratorul pleaca impreuna intr-un loc anume, pentru ca cel dintai sa-i arate povestitorului ,,mestesugul sau la lupi", mestesug ce consta in capacitatea acestuia de a intelege graiul lupilor si de a putea trai impreuna cu acestia. Naratorul asista la o scena ce-i marcheaya existenta, caci Luparul intr-adevar avea darul de a se intelege cu lupii, ba chiar mai mult, de a-i stapani. Pe parcursul reprezentatiei, pe care Luparul o tine, povestitorul este buimacit si zapacit, cand la un moment dat cade din tufanul crenguros in care era suit impreuna cu Luparul, insa spre fericirea sa, Luparul parca zboara si-l prinde pe aceste inainte lupilor. Pentru povestitor, totul pare ca un vis a doua zi dupa intamplare, insa durerea gleznei raniteeste dovada ca totul a fost realitate. Astfel, tema operei este superstitia ca exista oameni care se pot transforma temporar in lupi.
In aceasta opera apar o sumedenie de elemente fantastice, cele mai semnificative in aceste sens fiind motivele literare: vanatoarea, magia, omul animal, stramosul totemic. De asemenea, pe langa acestea, multe intamplari sunt desprinse din lumea fabulosului. Printre aceste se numara: faptul ca Luparul avea capacitatea de a intelege graiul lupilor, ca aceste fusese in stare, odata , sa smulga o caprioara din gura lor, lucru pentru care fusese si judecat, faptul ca in acea seara, el putuse sa ,,dialogheze" cu lupii pentru ca-si bagase gura intr-o oala si producea niste sunete ciudate la auzul carora lupii ascultau de el ca de un stapan, si ca de asemenea din ,,ochii ii tasnea o vapaie, ca si din mainile intinse, mai ales din degete: o materie fosforescenta la licurici", faptul ca reusise sa-l prinda pe narator, atunci cand aceste cazuse din tufan inainte lupilor, zburand parca, dar mai ales faptul ca Luparul
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.