In labirintul lecturilor

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Liceu

Ea ar fi, scrie poetul in 1870, prezenta unui "rationament solid", ceea ce ar insemna, nu incape indoiala, legitimarea reprezentarilor si a destinelor, a categoriilor estetice concentrate in viziunea tragica sau comica a scriitorului, deplina motivare in plan estetic, psihologic si moral a paginilor propuse de prozatori. Altfel, Mihai Eminescu apeleaza la exemple dintre cele mai diverse din litera[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In labirintul lecturilor

Ea ar fi, scrie poetul in 1870, prezenta unui "rationament solid", ceea ce ar insemna, nu incape indoiala, legitimarea reprezentarilor si a destinelor, a categoriilor estetice concentrate in viziunea tragica sau comica a scriitorului, deplina motivare in plan estetic, psihologic si moral a paginilor propuse de prozatori. Altfel, Mihai Eminescu apeleaza la exemple dintre cele mai diverse din literatura universala pentru a ilustra dimensiunile ideologice si artistice ale prozei.

Nu lipsesc Victor Hugo, Theophile Gautier, Goethe, iar romanele ultimului sunt convocate sa serveasca unei demonstratii extrem de elocvente. Cunoasterea literaturii germane face posibile incursiuni, simptomatice si in dramaturgia de limba germana, anexata, estetic vorbind, prozei cu pronuntate accente nationale ca inspiratie si reprezentare a lumilor artei. Proza lui Mihai Eminescu pare, insa, sa refuze atari afinitati exprimate si evident descinse din ideologia literara junimista.

Ea in labirintul lecturilorsta mai presus de optiuni doctrinare formulate in diverse prilejuri. Scriitorul trece dincolo de reflectiile publicistului, iar modelele pentru experientele prozei sunt cu totul de alta provenienta, de natura sa statueze adevaratul program al scriitorului. Poetul este pe deplin confirmat in proza, iar conjunctia sta sub semnul supeAZrior al creatiei romantice prin definitie. Sonurile generale ale poeziei eminesciene sunt anuntate, prefigurate sau ratificate in textele prozelor publicate sau aflate in manuscrise.

in perfecta consonanta cu filosofia poeziei sale, poetul profeseaza in Sarmanul Dionis si in Geniu pustiu un romantism inrudit cu acela al literaturii germane si, in special, Novalis sugereaza termenii unei anume viziuni si ai unei atmosfere impregnate de o tulburatoare magie romantica. Daca sursele filosofice au fost frecvent pomenite, subliniindu-se descendenta kantiana trecuta prin filtrul schopenhauerian (G. Calinescu afirma:

"Adevarul este ca Eminescu porneste de la Kant, insa construieste in spirit schopenhauerian", Opera lui Mihai Eminescu, 1970, voi. II, p. 40), nu incape indoiala ca nici proiectul narativ nu e strain de climatul unei literaturi romantice prin excelenta si unde mitul, magia, transcenderea realului prin edificarea unui timp si a unui spatiu fantastice precum si frecventarea idealismului kantian sunt al de natura sa stabileasca un timp al literaturii romantice propriu-zise.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.