In gradina Ghetsemani de Vasile Voiculescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.38

nivel: Liceu

Într-un volum de mărturisiri, autorul recunoaște că dintre toate lecturile sale, cea care l-a impresionat cel mai mult a fost „Biblia cu aspra ei grandoare, de dramă jumătate pământeană, jumătate divină” (V. Voiculescu, Confesiunea unui scriitor și medic, în Gândirea, anul XIV, oct.1935). Momentul rugăciunii din grădina Ghetsemani sintetizează elocvent acest lucru. Cunoașterea cvasiuna[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In gradina Ghetsemani de Vasile Voiculescu

Într-un volum de mărturisiri, autorul recunoaște că dintre toate lecturile sale, cea care l-a impresionat cel mai mult a fost „Biblia cu aspra ei grandoare, de dramă jumătate pământeană, jumătate divină” (V. Voiculescu, Confesiunea unui scriitor și medic, în Gândirea, anul XIV, oct.1935). Momentul rugăciunii din grădina Ghetsemani sintetizează elocvent acest lucru. Cunoașterea cvasiunanimă a acestui eveniment permite autorului să se limiteze în poezie doar asupra aspectului de „dramă jumătate pământeană, jumătate divină”, păstrând însă tiparul narativ impus de evenimentul biblic.

Organizarea textului
Repere teoretice. Luând în considerație toate cele afirmate până aici, putem considera această poezie ipostazierea unei structuri baladice evidente. Păstrând trama (epică), balada reține doar punctul culminant al unei dezvoltări narative, adică starea de maximă tensiune generată de așteptarea, desfășurarea sau rezolvarea unui conflict. În funcție de situarea temporală față de eveniment, se pot distinge, teoretic, trei tipuri de structuri baladice. Primul tip prezintă starea „personajului” înainte de producerea evenimentului, ca tensiune a așteptării (G. Coșbuc, Decebal către popor).

Al doilea tip reprezintă chiar evenimentul (G. Coșbuc, Pașa Hassan, sau Radu Stanca, Lamentația Ioanei d’Arc pe rug). Al treilea tip prezintă starea de după eveniment, ca fapt împlinit ireversibil (Ștefan Augustin Doinaș, Lucullus pe ruinele cetății Amisus). Cel mai frecvent tip este cel de-al doilea, apropiindu-se de structura baladică „clasică”, în care evenimentul epic este mai dezvoltat; celelalte două tipuri rarefiază elementul epic, gravitând în zona celui liric, dobândind astfel mai mult un caracter de lamentație sau odă. Poezia lui Vasile Voiculescu se încadrează în primul tip baladesc, evenimentul așteptat fiind „răstignirea”, asumarea morții umane de către elementul divin.

Evenimentul. Caracterul narativ al textului este evident; frecvența verbelor (exprimând acțiuni) – în număr de 24 – într-un
text de patru catrene – stă mărturie în acest sens. Dezvoltarea temei se face aici prin înserierea unor acțiuni: „lupta”, „nu primea”, „se-mpotrivea”, „stârnea”, „se cobora”, „nu voia s-o atingă” etc. De remarcat faptul că mișcarea epică se desfășoară pe două planuri, care se interferează, fără a căpăta nici unul prioritate.

Unul este exterior, concretizat în gesturi și acțiuni: „o mână nendurată, ținând grozava cupă,/ Se coboară-mbiindu-l și i-o ducea la gură…”. Al doilea plan pune în evidență, în paralel, interioritatea, și se concretizează în atitudini: „o sete uriașă sta sufletul să-i rupă…/ dar nu voia s-atingă… simțea că e dulceață…”. Textul se încheie insă fără o finalizare epică. Răstignirea lui Isus rămâne în afara textului, pentru că accentul se mută pe starea de tensiune de dinaintea acestui eveniment.

Așadar, latura narativă se estompează în favoarea unui principiu organizator și ține mai mult de domeniu liricului. Este vorba despre o structură binară, bazată pe opoziție și evidențiată clar de primul vers: „Isus lupta cu soarta”. Dintre cei doi termeni ai acestei opoziții, ultimul este factorul regent ce are caracter implacabil. Acesta este, la rândul său, structurat antitetic – pe de o parte „Paharul” conține „infama băutură” și „apa ei verzuie”, care produce o reacție de respingere, de pe altă parte, aceeași apă, sub „veninul groaznic”, conține „sterlici de miere” și „dulceața” cu care Cineva îl îmbie.

Atracția e la fel de puternică, precum e și respingerea „cupei”. Structura bifurcată a celui de-al doilea termen al opoziției („venin”/ „dulceață”) determină o scindare și a structurii interioare unitare a primului, în atitudini contradictorii: tentația acceptării și încercarea de refuz a acestui „pahar” al sorții. În același timp, această dualitate a structurii evenimentului este echivalentă cu natura duală a personajului, a esenței sale divin-umane.

Personajul. „Personajul” central a poeziei nu are nici el statut epic. Este un personaj-idee, un personaj-simbol, înscriindu-se într-o paradigmă lirică. Simbol central al religiei creștine, Isus este deopotrivă „fiul al omului” și „fiul al lui Dumnezeu”. Poezia evidențiază tocmai această dublă identitate a lui Isus, în momentul în care el trebuie să accepte experiența morții umane, pentru a-și păstra esența divină.

Din momentul de maximă tensiune , în care Isus trebuie să accepte moartea ca fiu al Omului și să-și asume toate chinurile ei. Deși își cunoaște destinul, fiul Omului are un moment de slăbiciune, de ezitare. De aici sfâșierea lăuntrică între spaima de moarte a omului și menirea sacră a divinului. E momentul de criză esențială generată de o situație limită. Redobândirea vieții veșnice, reîntoarcerea la divin se pot realiza doar prin acceptarea traversării morții umane.

Lupta cu propriul destin, de fapt, cu sine însuși, este teribilă. Spre deosebire de alte texte poetice, autorul nu rămâne aici la nivelul unor concepte, căci imaginile concrete se încarcă real fior existențial: „Căzut pe brânci în iarbă, se-mpotrivea într-una./ Curgeau sudori de sânge pe chipu-i alb ca varul”. În aceste momente Isus e „mai om” ca niciodată; e mai mult om decât Dumnezeu. Decorul („cadrul”).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.