In dulcele stil clasic

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.55

nivel: Liceu

Tema poeziei este erotica insa iubirea nu mai este o leoaica tanara,o energie ce poate reordona universul ci este un simplu pretext liric,o iubire intamplatoare ,nesimnificativa.Ideea poetica exprima nepasarea ,indiferenta joviala a eului liric pentru iubirea efemera si conventionala.Poezia este alcatuita din 5 catrene si un vers liber care se constituie intre o concluzie referitoare la efemeritat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In dulcele stil clasic

Tema poeziei este erotica insa iubirea nu mai este o leoaica tanara,o energie ce poate reordona universul ci este un simplu pretext liric,o iubire intamplatoare ,nesimnificativa.Ideea poetica exprima nepasarea ,indiferenta joviala a eului liric pentru iubirea efemera si conventionala.Poezia este alcatuita din 5 catrene si un vers liber care se constituie intre o concluzie referitoare la efemeritatea timpului in relatie directa cu sentimentul de iubire.

Prima strofa ilustreaza ideea conform careia iubirea suava este o galanterie a naturii care a nascut-o din mineral,ori din vegetal sentimentul fiind exprimat printr-o metafora ce sugereaza efemeritatea acestui sentiment uman,,pasul tau de domnisoara...''.

In aceasta ppoezie viziunea despre iubire este aceea a unui sentiment trecator poetul nemaifiind un ,,centrum mundi''capabil sa coordoneze lumea dupa legi proprii ca in poezia ,,Leoauica tanara iubire''.
Strofa a doua plaseaza iubirea ,,intr-o inserare in seara,sentimentul fiind perceput superficial si efemer ,,ca un pas de domnisoara''care trece la fel de repede cum a venit ,,ca o pasare amara''.
Versul ,,pasul tau de domisoara''este o metafora ce sugereaza sentimentul erotic.

A treia strofa exprima aceiasi ideea a unui sentiment superficial care dureaza putin ,,o secunda,o secunda''.Poetul foloseste un ton ironic,,inima incet mi-afunda''.Ca si in ,,Leoaica, tanara iubire'' sentimentul are conotatii cromatice,,el avea roscata funda''.

A patra strofa il aseaza pe poet in ipostaza unui suflet impovarat parc de un blestem ,,blestemat si semizeu'' deoarece ilustreaza trecerea iubri care nu mai este un sentiment profund si de aceea nu mai simte nici emotie,nici bucurie.

In ultima strofa poetul are o atitudine contemplativa,viziunea iubiri este una exterioara si nu una interioara,profunda ,generatoare de energie.Atat sentiment de dragoste cat si iubita sunt minimalizate,persiflate,,domnisoara mai nimic/pe sub soarele pitic/''.Versul liber sugereaza scurgerea timpului tot prin miscare ,,pasul trece eu raman''.

Deosebirea este ca in ,,Leoaica ,tanara iubirea''drag este o forta esentiala a spiritului si invinge timpil ar in aceasta poezie dragostea este efemera ,trecatoare,poetul ramane imposibil,deloc marcat de acest deznodamant.

Nichita Stanescu confera originalitatea si modernitatea prin metafora sugerata a iubirii,,pasul tau de domnisoara''prin ritmul si muzicalitatea de tip folcloric al versurilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.