In cautarea lui Adam

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 8.00

nivel: Facultate

Nu poti cunoaste binele, daca in prealabil nu ai cunoascut si raul, asa tind sa cred ca s-a intamplat si in cazul "copiei ratatate" a lui Dumenzeu, Adam, pentru ca sosise timpul ca omul sa cunoasca totul, daca se poate numii om, Adam nu are suflet decat de la paragraful 6 al capitolului 3, de cand mananca marul constiintei. De acum, ajunge un om, inaite era numai un personagiu." , pentru ca desi [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In cautarea lui Adam

Nu poti cunoaste binele, daca in prealabil nu ai cunoascut si raul, asa tind sa cred ca s-a intamplat si in cazul "copiei ratatate" a lui Dumenzeu, Adam, pentru ca sosise timpul ca omul sa cunoasca totul, daca se poate numii om, Adam nu are suflet decat de la paragraful 6 al capitolului 3, de cand mananca marul constiintei. De acum, ajunge un om, inaite era numai un personagiu." , pentru ca desi intelegea ca este creatia divinitati el nu putea stii cu adevarat ce este decat dupa ce a aflat ca a devenit muritor, si ca tot ce facuse Dumenzeu pentru el ii fusese luat in momentul in care a vrut sa cunoasca mai mult decat divinitatea.

De fapt, suferinta si durerea au fost - la obarsie - autosugeatii, si normal ca au fost autosugestii, si ingerii nu-l inspaimantau pe Adam, deoarece el nu traise niciodata asa ceva. In Rai fusese ferit de absolut tot ce existase rau, cum ar fi putut sa stie ce inseamna suferinta daca nu traise si nu vazuse asa ceva pana in momentul cunoasterii. Da si poti cunoaste un lucru, dar pana a traii ce semnifica el ii trbuia mai mult timp, ii trebuia cunoasterea, tocmai de aceea nu a inceles in primele momente ale cunoasterii raului, ce inseamana pierderea Raiului. Orice cunoastere isi are pretul sau.

Despre Eva, Eliade vorbeste in termeni decazuti si nerezonabili, avand in vedere inca de la inceput se vorbeste putin si transparent despre ea, fiind doar cea care a ajutat la decadenta barbatului, desi imi sustin parerea mai sus scrisa, cum ca, creatia lui Dumnezeu ajunsese la punctul in care trebuia sa cunoasca rau pentru a stii ce e binele, si nici decum ca ar fi vina exclusiva a sarpelui si a Evei, doar contextul le-a stat impotriva, in rest ei au facut absolut doar ce trebuia sa se intample.

Eva era reprezentativa superbei imbecilitati feminine : vede dupa ce i se arara. Daca nu i se spunea ca fruptul cunoastintii e mai bun ca toate celealte - nu simtea. Poate ca s-a acoperit numai dupa ce s-a acoperit Adam . Aici Eliade nu da nici o refeinta, nici o explicatie decat aceasta, transparenta si decazuta femeie care a stat la baza nenorocirii barbatului.

O absurditate pot spune, avand in vedere , in Biblie, in Facere daca nu ma insel, Adam ii cere lui Dumezeu sa faca ceva pentru el ca sa nu se mai simta asa de singur, asa a aparut Eva, pe care a facut-o din coasta lui, prin urmare Eva ar fi partea decazuta a lui Adam, partea lui demonica ce dormea in el, iar o data cu Eva, aceasta parte negativa a iesit din el trecand la ea. E imposibil ca Dumnezeu sa nu fi stiut adevarul.

El care stia totul, a stiu de la inceput ca in moemntul in care Adam o va cere pe Eva vor trebuii sa cunoasca moartea, nemurirea nemaifiind o obtiune pentru Adam, deoarece, tind sa cred, ca daca ei doi ramaneau in Rai, imposibil de altfel, si-ar fi dorit sa mai fie altii ca ei, iar Dumenzeu, fiind bun si milostiv ar fi trebuit sa-i lase sa procreeze, cum altfel sa mai faca altii ca ei? Si sa avem un Adam si o Eva in Paradisul Etern, inconjurati de copii ? Nu ar fi o imaginea prea "paradisiaca".

Daca Adam este primul om, umanitatea a inceput cu Cain, fara indoiala, si daca nu a simtit nici o frica fata de Dumnezeu, despre care a auzit vorbindu-se in fiecare zi de la parintii sai, de sufletul fratelui sau mort, Abel se temea ingrozitor, Dar cu acel suflet care venea de dincolo, despre care nu stia nimic, nu banuia nimic, ci numai se temea infrigurat?

Ca o paranteza aici, as putea spune, ca asa a inceput frica noastra fata de Divinitate, si povestile cum ca Dumnezeu ar fi rau, pentru ca, cu timpul si cu generatiile care s-au indepartat din ce in ce mai mult de primi parinti care il cunoscusera pe Dumnezeu, am inceput sa ne temem fiindca am pierdut acele cunostinte si suntem in necunoscut, si daca a existat ceva care sa ne sperie mai tare este frica de necunoscut, pentru ca nu iti poti imagia ceva ce nu exista, pentru ca nu stii in ce fel sa o faci, chiar daca s-ar presupune ca mancand din mar Adam a cunoscut tot raul, cu timpul adevarul despre rau s-a erodat. Prin urmare, Cain s-a temut, aici apare prima teama fata de divinitate, si prima ruptura fata de Dumnezeu, facand posibila metafizica si religia ca acumulare a trairii absolutului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.