In cautarea cartii absolute

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.96

nivel: Facultate

Aidoma unui arhetip platonic, in acceptiunea lui Borges, un atare Text coaguleaza, reuneste osmotic cartile, motivele si uimitoarele lor trimiteri. De altminteri, eseul produce un ceremoAZnial extraordinar al corespondentelor, unde nu lipsesc marile poeme ale Indiei, eposul miltonian, Gdngora, Ezra Pound si T. S. Eliot, Byron si Baudelaire, Joyce si Stefan George etc. Cum se vede, sunt convocati n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In cautarea cartii absolute

Aidoma unui arhetip platonic, in acceptiunea lui Borges, un atare Text coaguleaza, reuneste osmotic cartile, motivele si uimitoarele lor trimiteri. De altminteri, eseul produce un ceremoAZnial extraordinar al corespondentelor, unde nu lipsesc marile poeme ale Indiei, eposul miltonian, Gdngora, Ezra Pound si T. S. Eliot, Byron si Baudelaire, Joyce si Stefan George etc. Cum se vede, sunt convocati numerosi scriitori, dar mai presus de ei se gasesc Textele, univers polarizant si centru magnetic al lumii.

Nu surprinde, desigur, prezenta unu text fundamental precum Don Quijote, iar Borges, care recomanda o lectura-ceremonial, "practicata in tacere", a revenit adesea la opera lui Cervantes chiar si numai pentru valoarea emblematica a operei interpretabile din unghiul lecturii si al implicatiilor acesteia. Sa reamintim acum faptul ca opera lui Cervantes e, - in parte - consacrata Cartii, efectelor (platonician) ei, dimensiunii fictionale. Sa ne aducem aminte, Hans Robert Jauss definea lectura drept act rememorativ: creatia devine cu adevarat un eveniment in masura in care traieste - in memoria
in labirintul lecturii cititorului - toate celelalte opere anterioare.

Procesul este extraordinar de vast si reintoarcerea la textele care ne preced precum si conexiunile provocate de textele intrate in orizontul lecturilor contemporane constituie Biblioteca, universul activ, "cartea cartilor", arhetipul construit din totalitatea cartilor. Modelul e o carte, revenim la ea; tindem sa o depasim, iar transcenderea ei inregistreaza actul permanentei innoiri a lecturilor prin rememorarea celor anterioare.

E un ceremonial si un act investit cu functia esentiala a celebrarii cartii prin lecturi repetate, prin re-lecturile atit de admirabil invocate de Nichita Stanescu in Cartea de recitire. "A trebuit sa vin a doua oara, pentru ca prima oara, abia acum imi dau seama ca prima oara nu exista niciodata".Don Quijote amplifica simbolurile cartii si ale lecturilor, ale modelelor si, in cele din urma, ale arhetipului visat de Borges. Eroul lui Cervantes devoreaza romanele inspirate din lumea cavaleriei.

Istoria lor, cum stim, incepe in veacul al Xl-lea si o uluitoare lume de simboluri se naste o data cu seria nesfirsita de opere din secolele XII-XVI. Casa hidalgo-ului se umple de romane; imaginatia eroului e incinsa, efectele nu intirzie sa apara, iar cititorul fascinat de carti, vrajit de ele, vrea sa colaboreze atunci cind una dintre carti a ramas fara sfirsit. Ideea e aceea a participarii prin lectura si prin jocul straniu (aici) al lecturilor ametitoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.