In causul palmei, fericirea tremurind

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.94

nivel: Liceu

Intr-un anume sens, fericirea nemingiiata este o articulatie a miscarii dinspre solar inspre obscur, spre locul "unde lumina se prabuseste", iar "fericirea isi linge ranile". O scriere deambulatorie, totodata, caci miscarea se repeta si organizeaza interiorul textului. Este un mod nou de a formula principiul lui movere, care, in el insusi, spune dinamica, scurgere sau inlantuire, a cuvintului scri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In causul palmei, fericirea tremurind

Intr-un anume sens, fericirea nemingiiata este o articulatie a miscarii dinspre solar inspre obscur, spre locul "unde lumina se prabuseste", iar "fericirea isi linge ranile". O scriere deambulatorie, totodata, caci miscarea se repeta si organizeaza interiorul textului. Este un mod nou de a formula principiul lui movere, care, in el insusi, spune dinamica, scurgere sau inlantuire, a cuvintului scris. Poemul devine astfel un spatiu care se lasa parcurs, care vehiculeaza o voce, este poiesis, actul insusi al scrierii, geneza si ontogeneza a cunoasterii.

Dar se intimpla ca, in acest spatiu, eul sa fie nesigur de propria lui enuntare, caci nu se fixeaza intr-o singura forma, ci este destinat imprumuturilor, fermentarilor, instrainarilor de tot felul: "cineva totusi / in adincurile noastre / bate la usa". Ce spun aceste metamorfoze daca nu drumul interior, vremea unor "zbuciumari si murmure", cind "ne imputineaza intunericul"?

Ceva palpita aici, ne priveste si scapa privirii, in acelasi timp; ceva care se adauga, se intinde, se prelinge peste haina lumii, lasind sa se intrevada semnele unei alteritati radicale - un corp strain, o intruziune, un punct al slabiciunii, ce face loc dislocarii, pamintului "jupuit in vinturi de alfabet". Este locul scrierii; iar Libert il considera drum catre necunoscut, care se strecoara intre pagini, iese la iveala cind te astepti mai putin.

Poemul nu poate tisni decit din ceea ce sapa urme, printr-o strapungere ori traversare. "Tais albastru al poemului, pe sub piele, de strecurat" - spune Libert, si vedem cum poemul devine spatiu al vietii, dar si al mortii, al contemplarii active - cum-templari, in care termenii ramin pentru totdeauna deschisi: "Ce stii despre poemul acesta ce vine, / singur iesindu-si la iveala intr-o netulburata sihastrie?"

Desigur, Contemplari, et contemplata aliis tradere, se spunea odinioara. In poezie, aceasta inseamna ca gestul scrierii nu se reduce la o simpla producere de "obiecte", ci il trage dupa sine pe cel ce scrie, ca si pe cel ce citeste, dincolo de materialitatea insasi a cuvintelor; mai inseamna si ca poemul poate fi prezenta unei absente - ab-sens: sens care se imprima, care recunoaste o urma, de la care plecind o anumita ordine verbala si temporala devine posibila.

Experienta poetica este, cu alte cuvinte, iesirea in intimpinare, "nu fuga, / ci trecere / si neclintire." Trecere - caci cititorul se supune textului (in sensul literal - sub-jicere), cum te supui unei probe - cu farmecul, constringerea ori deziluzia acesteia; dar si neclintire, prin ceea ce poemul decupeaza din lume si scoate inainte. Poemul este atunci urma acestei rupturi, uneori taiere in carne vie; poarta cu el forme ciudate, taceri pe care trebuie sa stii sa le descifrezi printre rinduri; ceva ce rasuna altfel, intr-atit de strain uneori, incit nimic nu poate impiedica raminerea pe loc ori caderea intre cuvinte a celui ce intra in ele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.