In Yucatan ieri

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Liceu

Arheologia lumii maya abia acum ajunge la maturitate. Conchistadorii spanioli, ajunsi in Yucatan pentru prima data dupa anul 1530, prin exploratorul Montejo, au inceput mai degraba sa distruga, decit sa conserve toate urmele culturii si istoriei maya. Abia in 1839, cu aproximativ trei sute de ani mai tirziu, calatoriile lui John L. Stephens si Frederick Catherwood in regiune au stirnit interesul p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In Yucatan ieri

Arheologia lumii maya abia acum ajunge la maturitate. Conchistadorii spanioli, ajunsi in Yucatan pentru prima data dupa anul 1530, prin exploratorul Montejo, au inceput mai degraba sa distruga, decit sa conserve toate urmele culturii si istoriei maya. Abia in 1839, cu aproximativ trei sute de ani mai tirziu, calatoriile lui John L. Stephens si Frederick Catherwood in regiune au stirnit interesul public asupra acestor tinuturi neglijate atita timp.

Chiar si atunci cercetarile arheologice au inaintat incet si au dat prea putine rezultate, din cauza ca nimeni nu putea descifra hieroglifele care ramasesera pe multe din ruinele templelor - singurele indicii de incredere, se credea, cu privire la constructorii originari ai acestor elaborate complexe de piramide si palate care fusesera abandonate in mod misterios la o data necunoscuta si pentru un motiv necunoscut, fiind lasate prada junglei care le-a acoperit incet.
Apoi, dupa anul 1970, au venit doi americani experti in criptografie, Floyd Lounsbury si Linda Schele, care au izbutit sa descifreze multe dintre inscriptii.

Ei inca lucreaza la o serie complexa de 620 de hieroglife (cea mai lunga din cultura maya) aflata in Templul Inscriptiilor. Dar la Templul Crucii, intre hieroglifele pe care le-a descifrat acolo, Lounsbury a dat peste datare interesanta: templul, spunea aceasta, fusese dedicat fiului seniorului Pacal exact in aceeasi zi in care se nascuse un personaj reprezentind o mama ancestrala, cu 1.359.540 de zile (3.724 de ani) mai inainte. Seniorul Pacal, s-a stabilit, fusese un principe maya care stapinise in Palenque, in secolul al VII-lea. Palatul sau abandonat se afla in jungla inalta a peninsulei Yucatan, in statul mexican Chiapas.

Din turnul aflat in virful lui vechii mayasi studiasera pe vremuri stelele, caci ei par a fi fost astronomi foarte priceputi. Cladirile cu caracter religios din Palenque constau din trei temple-piramida similare, din care cel mai cunoscut este templul Soarelui, construit, dupa cit se pare, deasupra unui templu mai vechi cu acelasi nume, practica ce se intilneste ocazional in lumea maya, avind probabil motivatie rituala - cel dintii este asociat in descrierea lui Edgar Cayce cu primii colonisti atlanti care s-au asezat in Yucatan (numit pe atunci Yuc), sub conducerea lui Iltar, din casa lui Atlan, de pe insula Poseidia.

Data sosirii lui Iltar este indicata ca fiind anul 10.600 i.Hr., probabil cu un mileniu inaintea potopului universal despre care cosmogonia mayasilor considera ca a distrus prima lume, lumea celor care au construit marile cetati ruinate. In interpretarea autorului, acest lucru nu se refera la structurile actuale, care sint relativ intacte, ci la acele ruine care sint numai partial scoase la iveala si care se gasesc sub ele. Piramida initiala, care adaposteste cronicile atlante, pe care Iltar a ridicat-o in Yucatan, este de fapt sinonima cu acest prim templu al Soarelui, sau templul Luminii, dupa cum mai era numit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.