In Gradina Ghetsemani de Vasile Voiculescu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Poezia "In Gradina Ghetsemani" face parte din volumul "Parga" din 1921, primul volum semnificativ pentru opera lui Vasile Voiculescu. Poem iconografic, creatia abunda in elemente ale traditionalismului, atat prin izvorul de inspiratie din scrierile religioase, cat si prin amprenta samanatorista a imaginilor poetice, confirmand faptul ca ortodoxismul constituie coordonata fundameltala a spiritualit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: In Gradina Ghetsemani de Vasile Voiculescu

Poezia "In Gradina Ghetsemani" face parte din volumul "Parga" din 1921, primul volum semnificativ pentru opera lui Vasile Voiculescu. Poem iconografic, creatia abunda in elemente ale traditionalismului, atat prin izvorul de inspiratie din scrierile religioase, cat si prin amprenta samanatorista a imaginilor poetice, confirmand faptul ca ortodoxismul constituie coordonata fundameltala a spiritualitatii romanesti.

Geneza poemului: Punctul de plecae al poeziei "In Gradina Ghetsemani" il constituie "Evanghelia Sfantului Luca", scena biblica ilustrata fiind "cina cea de taina", motivul rugaciunii lui Iisus in gradina de la poalele muntelui maslinilor inaltata lui Dumnezeu pentru a fi izbavit.

Motivul biblic devine la Voiculescu un suport metafizic al nelinistii omului in aspiratia lui spre Dumnezeu. Rugaciunea lui Iisus are loc in Gradina Ghetsemani, inainte de arestarea acestuia de catre escorta inarmata, condusa de Iuda, care il tradeaza sarutandu-l , fiind apoi inspaimantat de apropierea martirului si a patimilor predestinate Fiului de catre Tatal Ceresc, pentru a ispasi omenirea de pacate.

Poezia este structurata in patru catrene, organizate in jurul simbolului biblic "paharul", precum si a elementelor ce tin de natura duala a lui Iisus, de om si de Fiul lui Dumnezeu, integrandu-se in formula lirismului subiectiv.

Titlul ilustreaza nu numai carul fizic in care Iisus se roaga Divinitatii, ci sugereaza si spatiul sacru al purificarii spirituale, prin care Fiul lui Dumnezeu absolva omenirea de pacate.Strofa I. Incipitul poeziei este definit printr-un enunt edificator, care concentreaza esenta duala a lui Iisus, umana si sacra:" Iisus lupta cu soarta si nu primea paharul".

Constient de menirea ce-I fusese harazita, el se roaga Tatalui, "cazut pe branci in iarba", pentru a fi ajutat sa "bea" cupa pacatelor omenirii, dar omenescul "se-mpotrivea intruna", primele doua versuri sintetizeaza, astfel, dramatismul interior al lui Iisus. Versul al treilea ilustreaza natura duala a Mantuitorului, opozitia uman-divin, imaginile vizuale si cromatice "sudori de sange" exprimand omenescul, iar "chipu-I alb ca varul"sugerand puritatea, sacrul.

Eforul lui Iisus de a lua asupra sa pacatele omenirii,metaforizate de aici de "pahar", este dublat de "amarnica strigare" catre Dumnezeu, suferinta care capata dimensiuni cosmice prin tragism: "starnea in slavi furtuna". Detaliile ilustrate in poezie sunt fidele sursei de inspiratie, metafora paharului si imanizarea lui Iisus fiind preluate din Evanghelie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.