Imunologie tumorala

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Liceu

Adeseori, malignizarea este insotita de sinteza unor molecule noi, localizate in oricare din compartimentele celulei si care se comporta ca antigene tu morale.
Orice structura chimica a celulei maligne, absenta in sau pe celulele normale ale tesutului de origine a tumorii, susceptibila de a induce o reactie imunitara la gazda primara sau dupa injectare la o noua gazda, poate fi considerata [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imunologie tumorala

Adeseori, malignizarea este insotita de sinteza unor molecule noi, localizate in oricare din compartimentele celulei si care se comporta ca antigene tu morale.
Orice structura chimica a celulei maligne, absenta in sau pe celulele normale ale tesutului de origine a tumorii, susceptibila de a induce o reactie imunitara la gazda primara sau dupa injectare la o noua gazda, poate fi considerata ca antigen tumoral.
ANTIGENE TUMORALE

Se disting urmatoarele categorii de antigene tumorale:
1. Antigenele tumorale de diferentiere, denumite si antigene oncofetale, deoarece se gasesc atat pe suprafata celulelor unor tumori, dar sunt prezente si in timpul unei faze de diferentiere embrionara. Ele lipsesc pe suprafata celulelor organismului adult sau se gasesc in cantitati foarte mici, nedectabile. a) Antigenul carcinoembrionar (CEA) s-a izolat din sangele unui pacient cu cancer de colon (1965). Este o glicoproteina de 180-200 kD, localizata pe membrana celulelor normale ale tractului digestiv la fat, dar se gaseste in cantitati foarte mici la subiectii normali adulti.

La fat, CEA este sintetizat in celulele mucoasei gastro-intestinale si este concentrat in glicocalix, pe suprafata luminala a acestor celule. In celulele embrionare normale, CEA pare a avea rol in aderenta celulara, dar probabil favorizeaza metastazarea celor maligne.
CEA este un grup foarte heterogen de molecule, cu o cantitate foarte variabila de glucide. Raportul proteine/glucide variaza intre 1/1 si 1/5. Componenta glucidica este reprezentata, in primul rand, de acidul sialic. Imunogenitatea moleculei este conferita de componenta proteica.

La adult, CEA se gaseste in cantitati mici pe mucoasa colonului, in plaman, in tesutul mamar, dar reapare in cantitati mari pe celulele maligne ale tractului digestiv uman (intestin subtire, pancreas, ficat, stomac, colon, rect). CEA se gaseste nu numai asociat suprafetei celulelor maligne, dar trece si in sangele a 60-80% dintre pacientii cu cancer de colon. Nu se cunoaste mecanismul prin care CEA ajunge in sange. Din sangele pacientilor neoplazici, CEA sintetizat de celulele maligne, este epurat la nivelul ficatului. De aceea, cele mai mari concentratii de CEA apar la neoplazicii cu insuficienta hepatica (metastaze hepatice, ciroze).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.