Imunologie - etapele dezvoltarii imunologiei ca stiinta

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.93

nivel: Liceu

Aparitia Imunologiei ca stiinta a fost precedata cu milenii, de observatii empirice referitoare la faptul ca vindecarea unor maladii infectioase era urmata de o stare de rezistenta permanenta la reinfectie sau cel mult de forme usoare de imbolnavire. Cu 2-3 secole i.C, in China si India s-a observat ca unele maladii foarte grave (variola, pesta, ciuma), lasa in urma o stare de rezistenta permanent[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imunologie - etapele dezvoltarii imunologiei ca stiinta

Aparitia Imunologiei ca stiinta a fost precedata cu milenii, de observatii empirice referitoare la faptul ca vindecarea unor maladii infectioase era urmata de o stare de rezistenta permanenta la reinfectie sau cel mult de forme usoare de imbolnavire. Cu 2-3 secole i.C, in China si India s-a observat ca unele maladii foarte grave (variola, pesta, ciuma), lasa in urma o stare de rezistenta permanenta la reinfectie sau cel mult, persoanele faceau forme foarte usoare de imbolnavire.

in infectia variolica, apar leziuni caracteristice mai ales pe tegumentul fetei. Mai intai apar vezicule mici, pline cu lichid clar, al caror continut se tulbura datorita infiltratului celular si fac crusta, iar dupa vindecare, lasa o cicatrice ce se pastreaza toata viata (varsat de vant). S-a trecut la infectarea artificiala a persoanelor sanatoase in scopul declansarii unei imbolnaviri usoare, care sa instaleze starea de imunitate. Practica variolizarii prin prizarea pe nas a mojaratului de cruste uscate, recoltate de la cei trecuti prin boala, era insotita de infectii grave, datorita cantitatii mari de virus inhalat.

in 1418, procedeul variolizarii a fost introdus in Anglia de Mary Wortley Montagu si s-a practicat o perioada, cu toate riscurile imbolnavirii cu severitate necontrolata.
Vaccinarea antivariolica a fost introdusa de E. Jenner (1796). Ca vaccin, el a utilizat un virus de la bovine (cowpox). Metoda s-a bazat pe observatia empirica a rezistentei in cursul marilor epidemii de variola, a mulgatorilor care fusesera infectati cu virusul cowpox. Acesta, produce o infectie pustulara si fiind inrudit antigenic cu virusul variolei, confera protectie antivariolica. Vaccinarea persoanelor sanatoase s-a facut cu lichidul recoltat din pustulele de pe ugerul vacilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.