Imunitatea diplomatica

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.94

nivel: Facultate

Principiul imunitatii diplomatice este una dintrele cele mai vechi elemente ale relatiilor externe. De exemplu guvernele Greciei si Romei Antice acordau statut special solilor. Conceptul de baza a evoluat de-a lungul timpului, si a rezistat pana in ziua de azi. Ca materie al legii internationale, imunitatea diplomatica initial se baza pe obiceiul si practica judiciara internationala. In perioada d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imunitatea diplomatica

Principiul imunitatii diplomatice este una dintrele cele mai vechi elemente ale relatiilor externe. De exemplu guvernele Greciei si Romei Antice acordau statut special solilor. Conceptul de baza a evoluat de-a lungul timpului, si a rezistat pana in ziua de azi. Ca materie al legii internationale, imunitatea diplomatica initial se baza pe obiceiul si practica judiciara internationala. In perioada de dupa al II-lea Razboi Mondial s-au incheiat o serie de conventii internationale, cele mai de seama fiind Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice din 1961 si Concentia de la Viena cu privire la relatiile consulare din 1963.

Aceste conventii au stabilit regulile de baza privind statutul diplomatic si statutul consular, si au uniformizat aplicarea lor.
Referitor la relatiile internationale Constitutia Romaniei prevede in articolul 10: "Romania intretine si dezvolta relatii pasnice cu toate statele si, in acest cadru, relatii de buna vecinatate, intemeiate pe principiile si pe celelalte norme general admise ale dreptului international."

Referitor la dreptul international, in articolul 11, alin. se precizeaza: "Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte."
Romania a ratificat Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice - con-ventie semnata de 63 de state si intrata in vigoare la data de 25 aprilie 1965 - in 1968 prin Decretul nr.566.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.